Sremuš u rakiji i maslinovom ulju kao lek

Sremuš raste u proleće, tada ga beremo i koristimo u svežem stanju. Ali kako tokom ostalog dela godine uživati lekovito dejstvo sremuša? Želite li znati kako što duže sačuvati i koristiti sremuš kao lek? Pa jednostavno potopite sremuš u rakiji i nakon određenog vremena dobićete tinkturu sremuša. Drugi proizvod, koji možda ne traje toliko dugo, ali ipak dovoljno dugo, jeste sremuš u maslinovom ulju. Pa da vidimo u nastavku kako napraviti ovo.

Kako se pravi sremuš u rakiji

Za pripremu su nam potrebni birani sveži listovi sremuša, te domaća rakija sa 40% alkohola ili neko drugo jako alkoholno piće. Listove sremuša oprati temeljno ispod jakog mlaza ledene vode. Staviti u cediljku da se ocedi, a kasnije i osuši od vode. Sada seckajte listove sremuša sitno i stavljajte ih u pripremljenu flašicu ili teglu. Posle nekog vremena nabijte listove pritiskanjem, zadnjim krajem noža ili drvene kašike. Kada su listovi nagurani, onda postepeno dodajemo alkohol, a to je rakija u našem slučaju. Kada je napunjena do vrha, začepite flašu ili zaklopite teglu i dobro promućkajete. Ovako potopljen sremuš u rakiji čuvati na toplom mestu, odnosno blizu izvora toplote (radijator ili peć) ili na osunčanom mestu. Toplota iz sremuša oslobađa sve korisne sastojke. Neophodno je da stoji 2-3 nedelje. Potom procedite i dobićete tinkturu, koju možete da smestite u manju flašicu.

Kako se koristi dobijena tinktura sremuša

Uzimati 10-15 kapi sremuša svaki dan, tako što ih razblažimo u vodi. Treba napraviti dovoljno za celu godinu. To znači taman do sledeće sezone sremuša, kada ćemo biti u prilici da pravimo ponovo sremuš u rakiji. Čuvati na tamnom i hladnom mestu.Tinktura od sremuša je najpoznatija kao prirodni lek protiv holesterola i visokog pritiska.

Pogledajte šta se još pravi od sremuša ovde

Kako napraviti sremuš u maslinovom ulju

Potrebni sastojci su, veza sremuša i maslinovo ulje od 250 ml. Prvo odabrane listove sremuša oprati i osušiti, kako smo već prethodno opisali. Staviti listove u blender i iseckati. Zatim doliti maslinovo ulje, pa nastaviti sa miksovanjem. Ova mešavina treba da bude relativno gusta. Prespite maslinovo ulje sa sremušem u teglicu ili flašicu. Koristiti po potrebi za začinjavanje jela.
Ne znam tačno, koliko dugo može da traje, ali ako se čuva u frižideru, sigurno će trajati duže.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!