Krv u stolici kod odraslih i dece uzroci

krvKrv u stolici se može pojaviti kod odraslih i kod dece, a uzroci su različiti. Može biti sveža krv u stolici, svetla i tamna, sluz i krv ili krvavi prolivi. Kad se otkrije krv u stolici, posle brisanja, nakon pražnjenja creva, to izaziva strah. Iako ne mora biti alarmantno, to je signal da se odmah obratite lekaru. Važno je utvrditi uzrok. Ima ljudi koji iz straha i neznanja odlažu odlazak lekaru, a to nikako nije dobro. Ako postoji krvarenje u probavnom traktu, to nije normalna pojava. Krv može biti vidljiva na toalet papiru, a moguća je i tamna boja stolice koja ukazuje na prisustvo krvi. Tragovi krvi nekad nisu uočljivi, a ovo skriveno krvarenje u dužem periodu može biti razlog anemije. Moguće je utvrditi okultno krvarenje laboratorijskium testovima.

Krv u stolici i starosna dob

Krv u stolici može biti simptom raka debelog creva. Posebno kada se krv pojavi kod odraslih, starijih osoba i još ako je praćena neprijatnim zadahom, ne treba iskljčiti ovu mogućnost. Pravovremeno dijagnostikovanje bolesti, je od ključne važnosti za izlečenje.
Kod dece i mladih, krv u stolici pre ukazuje na neke druge bolesti, recimo upalu debelog creva ili ulcerozni kolitis. Može biti da se krv pojavi radi dugotrajnih zatvora, koji uzrokuju oštećenje sluznice.
Ne treba paničiti, ali u svakom slučaju, krv u stolici zahteva neodložan lekarski pregled.

Svetla i tamna krv u stolici

Sveža krv i svetlija boja krvi ukazuju nam da je krv nastala u završnom delu debelog creva. Najčešće su u pitanju hemoroidi. Krvarenje hemoroida je vrlo česta pojava. Razlog mogu biti i ulceracije ili pukotine fisure.
Tamnija krv ili zgrušana krv ukazuje, da je krv nastala u gornjim delovima probavnog trakta, iz jednjaka, želuca ili tankog creva.

Uzroci zbog kojih se javlja krv u stolici

– ulkusna bolesti ili čir
– upala debelog creva (ulcerozni kolitis, Kronova bolest)
– hemoroidi
– tumor debelog creva
– analne fisure
– divertikularno oboljenje
– crevne infekcije
– oštećenja jednjaka itd.

Lažni signali

Neka hrana može da ofarba stolicu, pa to treba imati u vidu. Na primer cvekla, crno vino, crvena paprika mogu da budu lažni signali, da pomislite da je u pitanju krv u stolici. Uzimanje nekih preparata ili lekova, takođe može da ofarba stolicu. Dodaci gvožđa na primer.

Lekovite biljke za krvave stolice

Naravno da postoje lekovite biljke koje zaustavljaju krvarenje i leče, ali mora se znati uzrok krvarenja, pa je dijagnoza lekara neophodna. Prvo dijagnoza, a onda lečenje.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!