Ulje od smilja za lice recept kako se pravi

smiljeUlje od smilja je pomalo zapostavljeno kod nas, u odnosu na neka druga ulja, ali ne od strane onih koji dobro poznaju vrednosti ove biljke. Ulje od smilja se pravi maceracijom, a sličan recept se primenjuje za pravljenje kantarionovog ulja i nekih drugih ulja. Dame ulje od smilja koriste za lice i kožu, jer kažu da sastojci iz ove biljke brišu trag vremena na koži i tako je podmlađuju. Mnogo je još razloga zašto ga treba imati kod kuće. No cena je zaista visoka, pa predlažemo da ga pravite po receptu koji sledi.

Kako napraviti macerat smilja

Za maceraciju koristiti sveže cvetove smilja, a druga opcija su sušeni cvetovi. Pri branju isecaju se cvasti, odnosno gornji delovi stabljike sa cvetovima. Cvetove ostavimo neko vreme da se raziđu bubice i pošto ih pregledamo, stavljamo ih u teglu. Kada je tegla napunjena, onda se nalije maslinovo ulje. Poklopcem zatvoriti teglu i ostaviti na toplom mestu 45 dana. Svaki dan ili kada se setite, promućkajte teglu. Kad je vreme, procediti i dobro istisnuti iz ostataka cvetova sve ulje. Čuvati na tamnom i hladnom mestu, ali ne u frižideru. Rok trajanja je šest meseci.

Upotreba

Ovako dobijeno ulje od smilja se koristi za nanošenje na kožu i lice prvenstveno. Može zameniti skupe kozmetičke preparate. Žene ga koriste umesto noćne kreme. Kada je koža suva, tokom zime, onda se koristi i preko dana. Kada se ulje pre spavanja nanese na predeo oko očiju, onda su ujutro oči manje otekle i bez podočnjaka. Kod opekotina i ožiljaka, dva puta na dan tretirati područje sa uljem od smilja i lagano masirati. Ovo ulje daje podsticaj  mikrocirkulaciji i sintezi kolagena, pa je tako bolji proces obnavljanja ćelija kože.

Za šta je dobro ulje od smilja

Smilje je poznato kao odlično za tretman ožiljaka. Koristi se ovo ulje i kod sportskih povreda. Magično dobro deluje na kožu kod lakših opekotina, koje nam se svima ponekad dogode u kuhinji. Na mestu tretirane opekotine umiruje bol i ne ostaje ožiljak. Koristi se i za strije, hematome, bubuljice na licu, proširene i upaljene vene. Zaista je širok spektar lekovitog dejstva. Koristi se i u aromaterapiji, a daje ugodan osećaj sigurnosti. Da sumiramo za šta je sve dobro ulje od smilja:
– regeneriše i zateže kožu
– deluje protiv upalnih procesa na koži
– ublažava grčeve
– deluje antialergijski
– deluje antibakterijski, antivirusno i protiv gljivica
– to je blag antioksidant
– analgetik je jer ublažava bol
– ima anti age efekat, odnosno deluje protiv starenja

ulje od smilja

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Ulje od smilja za lice recept kako se pravi“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!