Malina polana sadnja gajenje opis i karakteristike

malinaMalina polana je poljska sorta maline, sa produženim vremenom sazrevanja. Kad je reč o sorti malina polana sadnja sadnice se obavlja u jesen ili proleće. Potencijalni proizvođači treba da bolje upoznaju ovu sortu, jer proizvodnja polane može biti isplativija u odnosu na druge sorte. Detaljan opis i karakteristike sorte malina polana, daćemo u nastavku.

Opis sorte polana

Polana malina je nastala ukršanjem sorti zeva jesenja i heritage. Ovo je jedna, kako uzgajivači kažu, jesenja ili stalnorađajuća sorta, a to znači da ima produženo vreme sazrevanja. Plodovi maline polana počinju da sazrevaju sredinom jula, a to traje sve do novembra, odnosno do prvih mrazeva. Izdanci izrastaju do 1,5 m i obrasli su sitnim bodljicama. Istovremeno ima zrele plodove i cvetove od kojih će se formirati novi plodovi. Plodovi su intenzivno crvene boje, kompaktni, sjajni i srednje veliki. Dugo zadržavaju svežinu. Ukus je veoma dobar sa prepoznatljivom aromom. Lako nalaze put do potrošača.

Osnovne karakteristike sorte malina polana

– malina polana je samostojeća, što znači da nema potrebe za podrškom u vidu stubova i žice
– prosečan prinos je oko 10 t/ha
– plodovi polane se beru stalno od jula do novembra, a tada konkurencija što se maline tiče nije velika, pa je isplativa proizvodnja
– rodi već u prvoj godini, a pun rod ima od druge godine
– lastari se nakon perioda branja, a sa prvim mrazevima jednostavno pokose, da bi na proleće krenuli ponovo da rastu

Sadnja sorte malina polana

Sadi se u jesen ili što ranije u proleće. Prolećne kiše mogu da podstaknu rast, ali kod nas stručnjaci kažu da je bolja jesenja sadnja. Sadnice maline polana se primaju skoro stoprocentno. Kod malina polana sadnja se obavlja u redove. Međuredni razmak je 3 m, a razmaki između sadnica u redu je 0,5 m. Ašovom se kopaju jamice u zemlji dubine oko 15 cm. U jamice se ubaci koren sadnice nagrne se zemlja, poravna i utaba. Posađene sadnice se skrate.

Gajenje maline polana

Kod malina polana gajenje je lako. Dobra stvar je što ne zahteva velika početna ulaganja, jer ne treba stubove i žicu. Polana voli blago kisela zemljišta, plodna i rastresita zemljišta. Ozbiljna proizvodnja polane se ne može zamisliti bez navodnjavanja. Tokom cele sezone potrebno je održavati odgovarajuću vlažnost žemljišta, da bi se postigli dobri prinosi. Idealno bi bilo navodnjavanje kap po kap. Što se tiče otpornosti na štetočine i bolesti, slično je kao i kod drugih sorti maline. Potrebna je minimalna zaštita prskanjem. Rodnost sorte polana je odlična, međutim nakon 15 godina počinje da slabi. Onda se obično krči i podiže novi zasad, ali na drugom mestu. Na istu parcelu se može vratiti, ali tek nakon 4 godine.

maline

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!