Žvakanje listova žalfije za grlo, upalu desni i zube

Žvakanje listova žalfije možda nije uvek najprijatniji lek, zato što aroma može biti veoma intenzivna, ali ovo je najefikasnije rešenje da lekoviti sastojci iz žalfije deluju u vašem organizmu. Ovo dejstvo žalfije je tako usmereno, na procese u grlu, protiv upale desni i za zdravlje zuba. Žalfija inače ima sposobnost lečenja mnogih akutnih bolesti, koje nastaju usled upale. Ko ne želi žvakati listove žalfije, uvek postoji opcija da koristi čaj ili tinkturu.

Žalfija kao lek za smirivanje upale sluzokože

Žalfiju su za lečenje koristili i stari Rimljani. I posle pronalaska antibiotika, žalfija je zadržala svoje mesto, pa se i danas koristi kao sastojak raznih medikamenata, pasti za zube, a najčešće kao čaj od listova žalfije. Mnogi lekari će rado preporučiti čaj od žalfije. Žalfija ima antimikrobno i spazmolitičko dejstvo. Jednostavno sprečava nastanak i umnožavanje štetnih mikroorganizama u telu, a osim toga i opušta glatke mišiće. Ona deluje protiv virusa i bakterija, ublažava simptome upale i umiruje sluzokožu grla. Uglavnom se koristi za ispiranje, ali ako pravite čaj može i da se popije, jer deluje blagotvorno na želudac i creva. Za upalu grla i iritaciju desni je naročito efikasna.

Žvakanje žalfije

U slučaju iritacije desni, upale desni gingivitisa, protiv paradentoze, upale i iritacije grla, dezinfekcije usne duplje, održavanja zdravlja zuba, mogu se žvakati listovi žalfije. Za žvakanje se mogu koristiti sveži i osušeni listovi. Žvaćite žalfiju nekoliko minuta pa sadržaj ispljunite. Postupak ponovite više puta u toku dana. Žvakanje žalfije se može koristiti kao dodatak ustanovljenim  metodama održavanja zuba, radi sprečavanja nastanka zubnog kamenca i karijesa. Povrh svega žalfija lepo osvežava dah, a veruje se i da žvakanje žalfije doprinose da zubi izbele. Jedino ako imate svežu ranu od vađenja zuba, onda se ne koristi, da ne bi upadali komadići žalfije i ometali zarastanje. Ako vam se ne sviđa žvakanje ima i druga mogućnost, ispiranje prohlađenim čajem od žalfije.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!