Gi maslac (prečišćeni puter) – priprema i upotreba

Gi maslac je vrsta putera koji je prečišćen, a potiče sa indijskog podkontinenta. Može se kupiti kod nas i možda ćete ga naći pod drugim nazivom, jer piše se ghee, a čita se gi puter.  Cena je oko 700 dinara za 300 g. Upotrebljava se u kuhinji, tradicionalnoj medicini i verskim ritualima. Prečišćeni maslac se meša sa lekovitim biljem i tako se dobijaju razni ajuvedarski preparati. Videćete da nije teško napraviti gi maslac kod kuće. Recept i postupak kako se priprema dajemo u nastavku.

Šta je gi puter

Gi je prečišćen puter koji se dugim kuvanjem na niskim temperaturama, oslobađa mlečnih proteina, vode i šećera. Znači, radi se dugotrajnim blagim kuvanjem kvalitetnog maslaca i ne sadrži nikakve druge primese. Ima prilično uravnotežen odnos esencijalnih masnih kiselina. Jestiv je, blagog orašastog ukusa, pomalo sladak. Sastoji se pretežno od zasićenih masnoća. U Indiji je gi maslac u upotrebi više hiljada godina i pripisuju mu se mnoga lekovita svojstva.

Medicinska upotreba

Prečišćeni maslac pomešan sa hajdučkom travom i medom zaceljuje rane. Kada gi puter pomešamo sa ruzmarinom, to koristimo kao ulje za masažu i bolju cirkulaciju. Ghee pomešan sa kamilicom sjajan je za osetljivu kožu i protiv upalnih procesa.
Kao što vidite prečišćeni puter se može upotrebiti kao sastojak sa mnogim lekovitim biljkama i iskoristiti za medicinske tretmane.
Evo nekih konkretnih prednosti gi putera:

– Gi maslac pospešuje probavu (u ajurvedi se koristi za konstipaciju i čireve)
– Poboljšava imunitet
– Usporava starenje
– Čisti krvne sudove
– Smiruje sinuse

Upotreba u kuhinji

Gi maslac je idealan kao masnoća za duboko prženje hrane, jer dobro podnosi visoke temperature, bolje od većine biljnih ulja. Tačka dimljenja mu je vrlo visoka, ne raspada se na visokim temperaturama i zadržava prirodan ukus. Ghee puter se može upotrebiti i kao namaz ili dodatak jelima. U Aziji se koristi kao dodatak mnogim jelima, posebno od pirinča i sočiva.

Pogledajte i šta je ši maslac

Kako napraviti gi maslac

Kao sastojak nam treba samo maslac i laka je priprema. Uzmite 500 g putera i zagrevajte ga na laganoj vatri. Topi se polako i ne treba mešati ništa. Nakon izvesnog vremena krenuće odvajanje mlačne od masne particije. Prilikom ovog dugotrajnog zagrevanja, biće potrebno da povremeno kašikom pokupite beli višak koji se pojavljuje. Kada deluje da je gi puter sasvim providan i da ima boju ćilibara, onda ga sklonite sa ringle. Ostavite da se prohladi i procedite u teglu. Kada se ohladi ostavite ga u frižider i koristite po potrebi. Biće u polučvrstom stanju. Može se koristiti za pripremu hrane. Neko pije prečišćeni maslac na kašiku i to ide jedna mala kašika na dan. Može se upotrebljavati i kao ulje za paljenje kandila.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!