Gorki list pelin čaj priprema upotreba

PelinGorki pelin je izuzetno lekovita biljka od koje se pravi čaj od pelina, ali i liker poznat kao pelinkovac. Ne zove se slučajno gorki list, jer pelin ima posebnu  gorčinu. Ova gorčina podstiče rad žuči i lučenje želudčanih sokova, a potom i bolje varenje. Čaj i liker od pelina otvara apetit. Drugi nazivi za ovu biljku su pelen, vermut, gorčika, sansić, apsint. Latinski naziv je Artemisia absinthium

Pelin biljka

Pelin je višegodišnja zeljasta biljka. Naraste oko 1 m u visinu. Pelin cveta preko leta. Biljka je razgranata, može se reći grmolika, obrasla sitnim dlačicama. Boja je srebrno zelena. Raste samoniklo kao korov, ali negde se i uzgaja. Miris je aromatičan, a ukus vrlo gorak. Kao lek se beru listovi i cvetni vrhovi. Berba se obavlja pred i u vreme cvetanja. Suši se u hladu, na promaji, u tankom sloju.

Kako se priprema čaj od pelina

Veliku kašiku čaja preliti sa 2 dl ključale vode. Potom treba poklopiti i ostaviti pola sata da stoji. Zatim procediti i piti pre jela. Čaj od pelina se pije bez šećera. Mogu se piti do 3 šolje čaja dnevno. Posle nedelju dana napravite pauzu.
Upotrebu treba ograničiti, jer dugotrajno uzimanje pelina ili veće doze mogu izazvati trovanje i halucinacije. Stoga je pravilno doziranje od velike važnosti. Pelin nije pogodan za trudnice i dojilje.

Upotreba i dejstvo pelina

Gorki pelin se koristi u proizvodnji alkoholnih pića, naročito likera pelinkovac, apsint i vermut. Bilo kao čaj od pelina ili kao gorki liker uzima se pola sata pre jela. Upotreblajva se kao sredstvo za otvaranje apetita, jačanje organa za varenje, protiv nadimanja i gasova. Uzima se najčešće pre jela, kao aperitiv. Deluje slično kao lincura i kičica, pa se koristi sa ovim biljkama u čajnim mešavinama za želudac.
Osim toga pelin je poznat kao prirodni lek protiv parazita u organizmu. Posebno se koristio protiv dečijih glista u prošlosti, kad nije bilo lekova.  Isto tako se upotrebljava za čišćenje parazita kod domaćih životinja.
Upotrebljava se još za regulisanje menstruacije, snižavanje temperature, za čišćenje organizma, kod šećerne bolesti.
Pelin se može koristiti i na druge, manje poznate načine. Najčešće kao prah od pelina i vino od pelina.

Pelin kao prirodni insekticid

Ova biljka je dobar prirodni insekticid, pa je stoga pogodna za prskanje biljaka u organskoj proizvodnji.
Listovi pelina se potope u vodu nekoliko dana, a onda se tečnost procedi i sipa u prskalicu. Prska se voće i povrće protiv štetočina.

Caj-od-pelina

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!