Čuvarkuća i med

Čuvarkuća i med se najviše koriste za ciste i miome, a pored toga čuvarkuća je poznata kao lek za razne upale na koži i iznutra. Posebno se sok od čuvarkuće ističe kao lek za bol u uhu i upalu uha. Čuvarkuća je jestiva, pa tako postoje i recepti za upotrebu ove lekovite biljke. Upotrebljavaju se sočni, mesnati listovi. Korisne komponente koje se nalaze u listovima čuvarkuće su jabučna kiselina, tanini, sluz, smola i drugi.

O snazi ove male biljke govori i to da opstaje na otvorenom, pri prilično niskim temperaturama u toku zimskog perioda. Vrlo je otporna.

Čuvarkuća i med recept

500 grama listova čuvarkuće operite i sameljite na mašini za mlevenje mesa ili u blenderu, a potom dodajte kvalitetan prirodni med u istoj količini od 500 grama. Vi možete praviti i veće ili manje količine, ali uglavnom se pravi mešavina u odnosu 1:1. Napravljena mešavina čuvarkuće i meda se čuva u frižideru. Konzumiraju se 2-3 kašike dnevno. Najčešće se ovaj preparat koristi za lečenje cisti, mioma, polipa. Posebno kod cista na jajnicima. Sem toga čuvarkuća i med su zajedno korisni za ubrzanje metabolizma i čišćenje organizma (čuvarkuća ima diuretska i blago laksativna svojstva), podizanje imuniteta, te protivupalno delovanje na usnu duplju, grlo, želudac i creva.

Sok od čuvarkuće za bol u uhu

Sok od čuvarkuće je stari narodni lek za bol u uhu. Smatra se da ovaj sok rastvara nakupljenu smolu u ušima i umiruje bol, te leči upalu. Dovoljno je istisnuti iz lista čuvarkuće nekoliko kapi soka u uho i leći nekoliko minuta da deluje. Koliko će neki lek biti efikasan na bol, uvek zavisi i od porekla boli koja se javlja. Zato će u današnjim uslovima većina nas da se prvo obrati lekaru, što je ispravno.
Sok od čuvarkuće sadrži antibakterijske komponente. Veruje se da je koristan i kao lek za heliko bakteriju, a i kod lečenja hemoroida.
Sok od čuvarkuće je fenomenalan za kožu. To je prirodni lek širokog spektra delovanja. Može se utrljati na kožu u slučaju opekotina ili uboda insekata. Koristi se još za tretiranje herpesa, kurijeg oka, čireva, bradavica, sunčevih pega i ispucale kože.
Sok od čuvarkuće može da se cedi na sokovnik, a može jednostavno da se nakapa iz listova, u zavisnosti od toga za šta se koristi. Mesnati i sočni listovi čuvarkuće su puni tečnosti. Neki samo zaseku list i prislone ga na mesto koje žele da tretiraju.

Mast od čuvarkuće

100 grama lista čuvarkuće usitnite u blender i pomešajte sa 100 grama svinjske masti. Zagrevati na šporetu na blagoj temperaturi, tek toliko, da se mast istopi i masa dobro sjedini. Ohladiti i čuvati u teglici u frižideru. Koristiti po potrebi u slučaju opekotina, ujeda insekata, gnojnih rana

Čaj od čuvarkuće

Kašika suvih ili svežih listova čuvarkuće se kuva 10-15 minuta u lončetu sa ¼ l vode. Procedi se i ohladi. Pije se ujutro 1 šolja na prazan stomak, a potom i u toku dana po jedna kašika na svaki sat. Ovaj čaj deluje kod menstrualnih grčava i tegoba, a i kod čira i probavnih smetnji.

cuvarkuca

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!