Čaj od lovorovog lista protiv kašlja

lovorovi listoviČaj od lovorovog lista, iako ne tako poznat čaj, efikasno deluje protiv kašlja i još nekih zdravstvenih tegoba. Čaj od lovora je jednostavan za pripremu. Koriste se suvi listovi lovora, a neko još dodaje sok od limuna i med.
Lovorov list lekovita svojstva

Lovor je u kulinarskim okvirima široko popularna biljka. Lovorov list je poznat kao aromatičan začin, koji jelu daje prijatan ukus. List je inače gorak i ne baš jestiv, ali zato se od njega dobija čaj. U listu lovora ima magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa, vitamina A i C. Lovorov list deluje antibakterijski, antivirusno i protiv gljivica. Pomaže varenju i otvara apetit. Izgleda da povoljno deluje i kod nervne napetosti. Primenjuje se ovaj čaj i kod detoksikacije, posebno za odstrnjivanje nagomilane soli u organizmu, naročito zglobovima. Efikasno se čaj od lovora pokazao i kod lečenja šećerne bolesti. Ipak je najefikasniji protiv kašlja i prehlade, te bronhitisa i gripa. Neko koristi ovaj čaj i spolja za ispiranje kose, jer deluje protiv peruti.

Kako se pravi čaj od lovorovog lista

Čaj bez kuvanja se pravi kada se nekoliko listova lovora prelije sa šoljom ključale vode. To treba sad da odstoji neko vreme, dok se ne ohladi, pa se procedi, a zatim se pije u tri navrata u jednom danu. Ovaj čaj deluje protiv promuklosti i kašlja.

Čaj od lovora može da se priprema i to je još bolje, od usitnjenih listova. Dodaju se dve kašičice na šolju ključale vode i to stoji 10 minuta, a onda se procedi. Opet je dobar protiv kašlja i za ostale namene. Pije se gutljaj po gutljaj, ta jedna šolja na dan.

Može se dodavati limun i med, ali iskuljučivo u već prohlađen čaj.
Neki ljudi prave sirup od lovora protiv kašlja, ali čaj je jednostavniji za napraviti.
Listovi lovora se čuvaju najbolje u zatvorenoj tegli ili papirnoj kesi.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!