Bokvica i med čaj sok sirup od bokvice

list bokviceBokvica i med pomešani čine dobar lek za bronhitis i kašalj. U sličnu ili drugu svrhu se koristi čaj, sok i sirup od bokvice. Bokvica je vrlo dobro znana lekovita biljka, koja se danas upotrebljava kao lek u narodnoj medicini i sirovina u farmaceutskoj industriji. Kod nas postoji oko dvadeset vrsta bokvice. Široko je rasprostranjena ova biljka. Najčešće su u upotrebi tri vrste bokvice Plantago lanceolata, Plantago major i Plantago media. Biljka nije toksična i koristi se kao hrana i lek.
Bokvica i med priprema i dejstvo

Oprati, pa sitno iseckati (ručno ili u secku) mlade listove bokvice ili još bolje samleti na mašinu za mlevenje mesa, pa pomešati sa medom u odnosu 1:2. Ostaviti ovu mešavinu da odstoji 7 dana, pre nego što počnete da je upotrebljavate. Jednom dnevno promešati sadržaj da se sastojci dobro rasporede i sjedine. Bokvica i med ispoljavaju pozitivno dejstvo naročito u slučaju bronhitisa i bolesti pluća, ali i za jačanje imuniteta, a ponegde se ova kombinacija pominje i kao lek za želudac. Uzimaju se 2-3 kašičice dnevno.

Čaj od bokvice prirpema

Čaj od bokvice se priprema lako. Veliku kašiku čaja od bokvice preliti sa šoljom ključale vode. Ostaviti da stoji pola sata, pa onda procediti. Pije se nezaslađen čaj 3 puta na dan, po jedna šolja, pre obroka.
Čaj od bokvice se koristi kod upaljenog grla i propratnog kašlja, bronhitisa, za izbacivanje šlajma iz pluća, kod lečenja hemoroida, a deluje blagotvorno i na želudac.

Sirup od bokvice

Sirup od bokvice je danas veoma popularan preparat za smirivanje kašlja. Pokazao se kao prilično delotvoran kao sirup za kašalj, pa i mnogi lekari prepisuju ovaj sirup, naročito deci. Bokvica je biljka kojoj se veruje.
Sirup od bokvice može da se kupi u svakoj apoteci, ali može i da se napravi na starinski način.

Recept za sirup od bokvice

Mlade listove bokvice ubrati (listovi se beru dok cveta), dobro oprati, posušiti i samleti u mašini za mlevenje mesa. Zatim procediti i iscediti zeleni sok bokvice. Jedna mera soka se meša sa dve mere meda. Piti dve kašike dnevno. Ovaj sirup je dobar protiv kašlja i za jačanje imuniteta. Može se čuvati za zimu, kada je najpotrebniji.

Sok od bokvice

Sok od bokvice se pravi, prema gore već navedenoj, tradicionalnoj proceduri. Samelje se i procedi kroz platno. Ovaj sok se koristi i za lečenje čira na želudcu, ako se pije sam ili se meša sa sokom od koprive. Sok od bokvice se nanosi na lice, zbog čišćenja lica od akni.

Sveži listovi bokvice se još upotrebljavaju spolja, kao melem za zarastanje rana. Posle ujeda insekta, listom bokvice se treba istrljati bolno mesto na koži. Listovi bokvice su jestivi i nekad su se koristili i kao hrana.

Bokvica

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!