Kičica gorki čaj kao lek za želudac

kicicaKičica je jednogodišnja ili dvogodišnja lekovita biljka od koje se pravi gorki čaj, koji se posebno koristi kao prirodni lek za želudac. Kičica raste na livadama, najviše u brdsko planinskim područjima. Može porasti do 40 cm u visinu. Biljka cveta tokom leta, kada se i bere. Treba je seći, a ne čupati sa korenom. Kao droga se koristi gornja polovina biljke, pa je tako i treba seći. Cvetovi su crveni ili roze, grupisani u cvast. Sakupljene biljke se vežu u snopove (bukete) i tako se suše u hladu. Za čaj se koristi stabljika, cvetovi i listovi. Najviše gorčine ima u stabljici, a najmanje u listu.

Lekovito dejstvo kičice

Kičica sadrži gorku materiju Amarum purum, pa tako kad se popije čaj, ti gorki sastojci podstiču lučenje pljuvačke, želudčanih sokova i enzima. Kao rezultat upotrebe kičice, uočava se bolji rad organa za varenje, lakše varenje hrane, korisna je za otvaranje apetita i ublažavanje zdravstvenih problema u organima za varenje, kao što je nadimanje, gorušica i bol u želudcu . Sem toga kičica se navodi u literaturi i kao lek za jačanje organizma, čišćenje krvi, protiv malokrvnosti, protiv upala i povišene temperature. Lekovito dejstvo kičice se ispoljava upotrebom ove biljke u čajnim mešavinama (koristi se sa lincurom, pelinom, nanom itd.) ili čajem od same kičice. Ređe se koristi kao tinktura ili vino.

Kako se pravi gorki čaj za želudac od kičice

Dve male kašike kičice treba preliti sa šoljom prokuvane vrele vode. Poklopite i ostavite 20 minuta, a potom procedite. Piti čaj 30 minuta pre svakog obroka, gutljaj po gutljaj. Nemojte se iznenaditi, čaj je baš gorak. Čaj se ne zaslađuje. Gorčina ne bi trebalo da vas odvrati, jer ovaj gorki čaj se ne pije radi uživanja, nego zbog zdravlja.

Narodna imena

Kao i mnoge lekovite biljke i kičica ima mnogo narodnih imena po kojima je nekom više ili manje prepoznatljiva.  Narodna imena su gorčica, ger, gorko zelje, gorka kitica, dupčić, zlatna žuč, grozničavka, kinin, mali stozlatnik itd. Latinski naziv je Centaurium umbellatum Gilib.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!