Šta je dijatomejska zemlja u prahu i može li nadmašiti sodu bikarbonu

Pre možda niste čuli za dijatomejsku zemlju, ali verovatno ste trošili ili koristili puno proizvoda koji su je sadržali. Pa šta je dijatomejska zemlja? To je prirodni proizvod sastavljen od fosilizovanih ostataka sitnih, vodenih organizama (prvenstveno algi) koji se nazivaju dijatomi. Lako se od njih dobija fini prah. Zapravo, sastav zidova diatomskih ćelija je biogeni silicijum dioksid. Za šta i kako se koristi dijatomejska zemlja? Obično dolazi u obliku belog praha i koristi se i za filtriranje vode, za proizvodnju hrane, za proizvode za negu, kožu, kako bi prirodno eliminisali slobodne radikale, viruse, insekte, parazite i druge štetne organizme vezujući ih. Takođe ima mogućnost da poboljša upotrebu kalcijuma u ​​telu, poboljšava mineralizaciju kostiju, štiti zglobove i bori se sa efektima starenja. Porede je sa zeolitom i sodom bikarbonom zbog nekih sličnosti. I to nije sve.

Koje su zdravstvene prednosti dijatomejske zemlje?

poboljšana probava i redovniji pokreti creva

bolje funkcionisanje jetre i creva

poboljšana detoksifikacija i uklanjanje teških metala

jača imunološka funkcija i zaštita od bolesti

čistiji dom, bez parazita, krevetskih buba i virusa

zdraviji izgled kože, kose i noktiju

jače kosti i zaštita od preloma ili osteoporoze

poboljšano zdravlje zglobova i ligamenata

poboljšana energija

za pse i mačke, čistiju kožu i bolju kontrolu

Detoksifikuje telo

Dijatomejska zemlja – poznata i kao dijatomit – radi kao prirodni detoksikator unutar tela, ubijajući parazite i viruse koji mogu doprineti bolestima, a takođe pomažu u čišćenju krvi. Takođe je jeftin, jednostavan za upotrebu i mnogo sigurniji od mnogih detoks proizvoda. Neke od prednosti korišćenja dijatomejske zemlje uključuju smanjenje mirisa, smanjenje gasaova, čišćenje digestivnog trakta, povećanje funkcije jetre i upijanje štetnih toksina iz krvi.
Kako DZ radi na pomoći u detoksikaciji? Silicijum deluje slično antioksidantima koji se nalaze u visokoj antioksidativnoj hrani, jer zadržava svoje osobine kao stabilnu česticu. Raspodeljen je u koloidni oblik, koji deluje kao detoks za krv, jer nosi električni naboj koji se vezuje za slobodne radikale i druge štetne toksine. Silikatne čestice mogu neutralisati stvaranje slobodnih radikala i ukloniti ih iz tela kroz znoj, urin i feces, što usporava starenje.
Studija objavljena u američkom časopisu Clinical Nutrition pokazala je da silicijum dioksid takođe pomaže u uklanjanju teških metala iz tela, kao što je aluminijum, što ga čini savršenim za detoksikaciju teških metala .

Pomaže pročišćavanju vode

Dijatomejska zemlja se koristi u mnogim proizvodima za filtraciju, jer je zbog svog hemijskog sastava odlična pomoć za filtraciju. U mogućnosti je filtrirati vrlo fine čestice koje inače prolaze. Zbog toga se sadrži u uobičajenim proizvodima, koji se koriste u filterima za vodu, kako bi se sprečila toksičnost vode, kao i za prečišćavanje ribnjaka. Pored toga, važna je i za proizvodnju piva i vina, sirupa, šećera i meda bez uklanjanja ili promjene njihove boje, ukusa ili nutritivnih svojstava.
Studija objavljena u časopisu Applied and Environmental Microbiology pokazala je da dijatomejska zemlja pomaže u ubijanju virusa i pročišćavanju vode za piće. Utvrđeno je da su virusi opasni i brojni u određenim izvorima pitke vode, povećavajući rizik za virusne infekcije i imaju značajan uticaj na populacije bakterija i algi u ekosistemu. Istraživači su testirali efekte filtera koji sadrži dijatomejsku zemlju na vodu iz vodovoda, koji je bio zagađen teškim metalima i različitim virusnim sojevima. Rezultati studije pokazali su da je pomogla da se apsorbuje do 80 procenata prisutnih virusa.

Borba protiv parazita

Studija objavljena u Okford Journal of Poultry Science pokazala je da DZ ima potencijal da bude efikasan tretman, koji bi pomogao kontroli unutrašnjih parazita. Interesantno je, ovo je primećeno kod kokošaka koje proizvode organska jaja. Testiranje je rađeno za dve rase komercijalnih kokošaka, a one kojima je davana dijatomejska zemlja, poboljšala je proizvodnju njihovih jaja i kvalitet jaja, te dejstvo protiv parazita.
Utvrđeno je da se dve grupe kokoši u studiji razlikuju u svojoj otpornosti na unutrašnje parazitske infekcije, koje su posmatrane ispitivanjem njihovih gastrointestinalnih sistema. Kokoške koje su se hranile dijatomejskom zemljom su imale znatno manje infekcija. One su takođe bile značajno teže, položile više jaja i konzumirale više hrane nego druge kokoši, plus njihova jaja su imala veće žumance i stoga su bila više koncentrisana hranjivim materijama.

Ubija insekte i druge štetne supstance u vašem domu

U SAD dijatomejska zemlja je klasifikovana kao insekticid, fungicid i kao sigurna supstanca za upotrebu u domaćinstvu. Kako deluje dijatomejska zemlja, da se oslobodite insekata? To je prirodni insekticid, jer apsorbuje lipide iz voskastog spoljnog sloja insekata, što ih dovodi do dehidracije i umiranja od nedostatka vode. Zbog toga je korisno u očuvanju hrane, kao prirodnom deodorizatoru kuće i čistaču, kao i za pomoć u liječenju stoke koja pati od parazita. Korišćenje dijatomejske zemlje može pomoći u uklanjanju  buba, bubašvaba, mrava i drugih gamadi u vašem domu bez upotrebe za teških hemikalija.

Poboljšava zdravlje zglobova, kostiju i ligamenata

Studija iz 2007. objavljena u Journal of Nutrition Health and Aging je navela da je dijetetski silicijum korisan za kost i vezivno tkivo i pomaže u sprečavanju niske koštane mase (osteoporoze), koja se smatra „tihom epidemijom 21. veka“. Normalan metabolizmom kostiju i formiranje zglobova, prema dokazima tokom proteklih 30 godina koji ukazuju da postoji pozitivna povezanost između unosa prehrambenog silicijuma i bolje mineralne gustine kostiju. Dakle, dijatomejska zemlja čini sjajan dodatak bilo kojoj dijeti protiv osteoporoze i planu liječenja .

Pomaže čišćenju i zaštiti kosti, nokta i zuba

Pošto ima prirodne abrazivne osobine i ubija parazite, dijatomejska zemlja se koristi u mnogim zubnim pastama , kožnim pilinzima i drugim sredstvima za higijenu. Baš kao i druge korisne gline – poput bentonitne gline – isušuje štetne toksine i ostavlja iza sebe čistoću. Takođe izgleda da ima efekte protiv starenja, delovanjem kalcijuma u ​​formiranju jakih kostiju, noktiju i zuba.

Abrazivni čistač

Zbog svojih osobina DZ veoma dobro čisti i otklanja fleke, slično kao soda bikarbona. Efikasno čisti u domaćinstvu i to zagorele šerpe i tiganje, rerne, ringle, pa čak i wc šolju.

Kako koristiti dijatomejsku zemlju

Možda ste se pitali: „Da li je dijatomejska zemlja toksična za ljude?“ Dijatomejska zemlja je bezbedna za ljude i životinje da konzumiraju i takođe korisna za kožu, tako da se koristi i unutar i van tela, odnosno spolja. Uprava za hranu i lekove navodi dijatomejsku zemlju prehrambenih proizvoda kao „Opšteno prepoznata kao sigurna“, što znači da je legalno dopušteno dodavanje različitim vrstama hrane, pića i dodataka. Male količine su obično prisutne u svim tkivima tela i obično se nalaze u urinu, tako da se dobro toleriše i nije poznato da uzrokuje mnogo neželjenih efekata.

Pored toga, danas je registrovano preko 150 proizvoda vezanih za pesticide za upotrebu u zatvorenom i na otvorenom koji sadrže DZ. Postoje i hiljade ne-pesticidnih proizvoda prehrambenih proizvoda koji se koriste u hrani, u dodacima ili lekovima, kao i spolja na koži.
Obično je dostupna kao prah, siguran za ljudsku potrošnju (da bude prehrambeni, mora sadržati manje od 1% kristalnog silicijuma).
Gde kupiti? Možete kupiti dijatomejsku zemlju za hranu u nekim prodavnicama zdrave hrane ili na mreži.
Evo preporuka za bezbedno korišćenje DZ kao detoksifikacionog sredstva i za zaštitu kostiju i zglobova : Uzmite jednu kašičicu dijatomejske zemlje sa vodom jednom dnevno. Najbolje se koristi na prazan stomak najmanje jedan sat pre ili dva sata nakon jela. Pijete dodatnu čašu vode nakon svake doze dijatomejske zemlje da biste poboljšali efekte. Uopšteno, uverite se da trošite dovoljno vode sa njom i ostanite hidrirani.
Povećajte dozu lagano tokom nekoliko sedmica, uzimajući od jedne kašičice do dve kašičice dnevno ili jedne kašike maksimalno. Podijeliti dozu na dva dela i uzeti jednu ujutru i jednu uveče.

Kao opomenu na oprez, u početku možete primetiti neke blage neželjene efekte koji se mogu razviti dok vaše tijelo oslobađa uskladištene toksine. To može uključivati blage glavobolje, zamor i simptome slične gripu, koji bi trebalo da se smanji u roku od nekoliko nedelja.
Kakav ima ukus? U osnovi je bezukusna i ima grubu, gustu teksturu. Možete ga pomešati sa vodom ili ga mešati u drugu tečnost, ako više volite, kao što su sok, jogurt i sl. Neće se sasvim rastvoriti kada se pomeša u vodu, pa je normalno videti neki ostatak. Možete se snažno mešati pre potrošnje da biste je razbili, ali će i dalje imati neku debelu i gustu teksturu.

https://draxe.com

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!