Organsko đubrivo od gaveza i prirodni insekticid

Gavez je cenjena i retko lekovita biljka, od koje se prave mnogi pripravci, a o nekima smo već pisali. Sada ćemo pomenuti đubrivo od gaveza i insekticid. Đubrivo se koristi kao organska kalijumova prihrana, pre svega za povrtarske kulture, voće i cveće. Idealan je za đubrenje paradajza, krastavca i paprike u organskoj bašti. Gavez je u narodu poznat i pod drugim nazivima, kao crni koren, volovski jezik, konjski rep, kilnjak, pljušč, svenik. Lako se prepoznaje, to je zeljasta biljka sa karakterističnim listovima i plavoljubičastim cvetovima. Ako u vašoj okolini ima biljke gavez, možete je iskoristiti za pripremu ovog vrhunskog đubriva. I dok koren gaveza koristimo kao lek, od nadzemnog dela tj. zelene lisne mase možemo napraviti đubrivo.

Priprema đubriva od gaveza

Koristi se gavez tokom cvetanja i to listovi, cvetovi i stabljika. Nadzemne delove biljke isecite, a nemojte čupati koren, tako da nadzemni deo može ponovo da izraste.  Zelenu lisnu masu i stabljike iseckajte u pripremljno bure za ovu namenu. Kada se napuni više od pola bureta sa nadzemnim delom gaveza, onda se naliva voda. Poželjno je da to bude kišnica. Bure ostaviti na osunčanom mestu tokom 2-3 nedelje. Svakodnevno promešajte sadržaj bureta, koji će da peni, zbog fermentacije. Nakon tog perioda kada prestane fermentacija, onda je đubrivo od gaveza spremno za upotrebu. Procedite sadržej bureta i dobijate tečno đubrivo od gaveza.

Upotreba prihrane od gaveza

Ovo koncentrisano đubrivo se razblaži sa vodom u odnosu 1:5 ili 1:10. Tako razblaženim đubrivom zalivamo biljke direktno na koren. Prihranu ovim đubrivom radimo jednom nedeljno, kada biljke daju plodove.

Prirodni insekticid od gaveza

Nadzemni deo biljke, znači cvetove, listove i stabljike iseckajte i potopite u kantu vode. Ostavite da odstoji 24 sata. Procedite da se dobije tečni insekticid. Sipajte u prskalicu i tretirajte biljke. Efikasan je u suzbijanju nekih biljnih vaši i gusenica. Tretiranje treba ponavljati više puta, zato što prirodni insekticidi ne deluju tako snažno kao hemijski.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!