Soda bikarbona i sirće za čišćenje odvoda (video)

Soda bikarbona i sirće su dobitna kombinacija za čišćenje mnogih stvari u domaćinstvu. Uvek ih treba imati kod kuće, da budu pri ruci. Prednost je što to nisu skupa sredstva, a nisu u pitanju ni hemikalije, koje narušavaju životnu sredinu i zdravlje čoveka. Sirće i soda bikarbona imaju još jednu fenomenalnu namenu, a to je čišćenje odvoda i deluju prilično efikasno.

Odgušivanje odvoda

Setite se samo koliko puta vam se desilo da se javi zapušenje odvoda na sudoperi, lavabou, kadi ili tuš kabini. Desi se to svakom? Mnogi pohitaju u radnju da uzmu sonu kiselinu ili slična sredstva, koje zovemo hemikalijama i koja zagađuju sredinu. Zamislite samo kad bi svi koristili te hemikalije za odgušivanje odvoda, koja je to količina otrova. Nisu jeftina ova sredstva, a često nisu ni efikasna. Sem toga ona mogu da nagrizaju i oštećuju vodovodne cevi. Druga opcija je zvati vodoinstalatera. Oni koriste dugačke sajle za odgušivanje, koje guraju u vodovodne cevi. Na žalost i tako cevi mogu da se oštete, pa je to nezahvalan posao. Mnogi od njih neće da rade odgušivanje, jer je prljav posao, a oni koji hoće naplaćuju za to i do 50 eur. Zato treba prvo da se proba soda bikarbona i sirće, jer to je ipak ekološka metoda i jeftina je. Još jedna ekološka metoda koja može pomoći, je ona vakum guma za otpušavanje.

Koje sirće upotrebiti?

Može bilo koje sirće, ali jabukovo sirće je skupo i šteta ga je koristiti za ovu namenu. Najbolje je da se opredelimo za alkoholno sirće ono je najjeftinije. Košta oko 80 dinara u marketima, a pri tom je potpuno prirodno, tako da ne zagađujemo okolinu hemikalijama. Neko ga koristi i u ishrani za začinjavanje salate, ali pošto postoji bolje sirće za salatu, ovo mu je idealna namena. Da vidimo od čega se pravi alkoholno sirće? Alkoholno sirće se kod nas pravi od prirodnih sirovina, odnosno od alkohola, koji se dobija iz melase, kukuruza i drugih žitarica.

Kako se koristi soda bikarbona i sirće?

Kada se pomešaju soda bikarbona i sirće reakcija je burna. Mešavina raste i peni. Čitava reakcija traje nekoliko minuta. Evo kako treba da se primeni soda bikarbona i sirće za čišćenje odvoda. Prvo sipajte nekoliko kašika sode bikarbone direktno u odvod, a onda preko toga sipajte 1-2 čaše alkoholnog sirćeta. Videćete da postoji hemijska reakcija. Ostavite tako da deluje, bar 15 minuta, a neko ostavlja i preko cele noći. Zatim isperite vodom. Ako odvod nije otpušen, ponovite postupak opet. Kao dodatnu pomoć možete koristiti i vakum gumu. Osim što čisti i otpušava vodovodne cevi soda bikarbona i sirće, rešiće vas i neprijatnih mirisa iz vodovodnih cevi.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!