Čaj od kore nara lek protiv proliva i parazita

kora od naraČaj od kore nara ili šipka je poznat narodni lek protiv proliva. Kad se kaže kora nara, misli se na koru sa drveta, ali i koru sa plodova (koja je nama svakako lakše dostupna). Kora od nara isto tako važi za dobar prirodni lek protiv parazita, a posebno protiv pantljičare.

Kako se pravi čaj od kore nara

Koru nara ne treba bacati, nego osušiti i sačuvati. U određenom trenutku će možda dobro doći za lečenje proliva, crevnih infekcija i otklanjanje parazita. Zato kad očistite nar i pojedete bobice, koru stavite da se suši.
Tri velike kašike sušene usitnjene kore nara se prelije sa 1 l kipuće vode i ostavi se da odstoji 15 minuta, zatim procediti. Piti dve do 3 šolje čaja od kore nara na dan. Vrlo je bitno pravilno doziranje.

Hemijski sastav kore nara

Kora od nara sadrži preko 20% tanina i to joj omogućava da bude efikasan prirodni lek protiv proliva. Sadrži do 17% pepela i alkaloide peletierin, izopeletierin, metalpeletierin i pseudopeletierin.

Upotreba kore nara

Upotrebljava se kora sa stabla i grana nara, kao i sa korena, ali i kora sa plodova, nama lako priuštiva.
Kora nara se koristi kao lek protiv proliva, crevnih infekcija, srdobolje i parazita. Jedan je od najboljih dostupnih lekova protiv pantljičare. Neki ljudi ne podnose koru nara. Ona je opora, gadna i izaziva mučninu. Može se reći da upotreba kore nara nije široko rasprostranjena, jer je ona ustvari pomalo toksična. Ne mnogo, ali ipak više nego neki drugi prirodni lekovi protiv proliva. Zato treba biti na oprezu oko načina upotrebe i možda konsultovati i lekara.
Čaj od kore nara može biti od pomoći za ispiranje usta mućkanjem u slučaju da imate afte, zatim nanošenje na kožu u slučaju dermatitisa, zapiranje u slučaju vaginitisa i ispiranje očiju u slučaju konjuktivitisa (tada se koristi čaj razblažen 50% sa vodom).

sipak

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!