Šta je miso pasta kako se koristi i kako se pravi miso supa

Miso je tradicionalni japanski dodatak jelima, nastao fermentacijom soje, ječma ili pirinča sa drugim sastojcima. Jedan od najvažnijih sastojaka je kodži, probiotska kultura, koja pokreće fermentaciju. Kao rezultat procesa proizvodnje se dobija gusta miso pasta, koja se koristi za začinjavanje jela od povrća, mesa, za sos, a naročito kad je u pitanju miso supa. Miso je bogat proteinima, vitaminima i mineralima. I danas se mnogo koristi u Japanu, ali je interesantan postao širom sveta. Miso pasta se može kupiti u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane. Traži se kao sojin miso ili ječmeni miso. Ukus i boja se mogu bitno razlikovati u zavisnosti od upotrebljenih sastojaka. Kad je u pitanju miso pasta cena našli smo podatak da je 200 grama 750 dinara. Prodaje se u zatvorenom pakovanju. Nakon otvaranja mora se čuvati u frižideru.

Vrste misa

Prema glavnom sastojku miso možemo podeliti na kome ili pirinčani miso, mugi ili ječmeni miso i mame ili sojin miso. Prema boji se obično deli na beli miso, crveni miso i mešani miso.

Zašto treba koristiti miso

Miso pasta je bogata kvalitetnim proteinima. Sadrži minerale gvožđe, magnezijum, kalijum, bakar, cink, mangan. Tu su i vitamini (posebno B i E), amino kiseline, saponini, izoflavonini, lecitin, kolin. Istraživanja su pokazala da miso pasta sadrži sastojke, koji bitno pomažu varenje. Kvalitetan je izvor dijetetski vlakana. Miso treba jesti jer je dobar za detoksifikaciju, rad srca i jetre, snižavanje pritiska, protiv holesterola, mozak i nervni sistem, sprečavanje zatvora, mršavljenje, prevenciju raka.

Kako se koristi miso pasta

Miso pasta je slana i koncentrisana, te se ne koristi u velikim količinama. Naime, obično se koristi tako što se jedna kašičica paste razmuti u jednoj porciji hrane, na primer supe. Miso pasta se ne kuva, nego se stavlja kada je jelo već gotovo, a to je zato da bi se očuvali svi hranjivi sastojci. Iz iskustva možemo reći da dodavanje miso paste u hranu može da je učini dovoljno slanom, tako da nije potrebno soliti.

Kako napraviti miso supu

Miso supa uz pirinač predstavlja okosnicu japanske kuhinje. Zajeno čine osnovu japanskog tradicionalnog doručka.
Zagrejte vodu u šerpi dok ne proključa. U šolju sa vodom sipajte alge, da bi se natopile. Dodati sitno iseckanu šargarepu, peršun i praziluk. Nakon nekoliko minuta kuvanja treba dodati natopljene alge. Zatim dodati začine kao što je paprika ili đumbir i biber. Po želji se dodaje testenina. Sa soljenjem treba biti vrlo oprezan, jer je miso pasta sama po sebi slana. Moguće je da so neće ni trebati. Količina miso paste koju ćete upotrebiti, može biti sasvim dovoljna da supa bude ukusno slana. Za to je potrebno iskustvo. Postoje dva načina dodavanja miso paste. Prvi je da se razmuti u malo hladne vode i da se doda u šerpu nakon kuvanja, a drugi je da svako sebi u tanjiru sa supom razmuti pola kašike miso paste.

Sastojci

2 l vode
2 prstohvata suvih algi
4 šargarepe
2 peršuna
1 praziluk
miso pasta
začini
testenina po želji

Naravno postoji mnogo varijacija kako se pravi miso supa, a vi pogledajte jedan recept za miso čorbu

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!