Lanilist biljka (Linaria vulgaris) – čaj od lanilista, linaria krema

Biljka lanilist je višegodišnja iz roda linaria. Poznata je i pod nazivima divlji lan, bogorodičin lan, lanika, lančić, žuta zevalica. Latinski naziv je Linaria vulgaris, a engleski toadflax. Lanilist je rasprostranjen po Evropi i svetu. U lekovite svrhe se koristi čaj od lanilista, a poznata je i linaria krema za hemoroide. Pogledajte u nastavku kako se priprema linaria čaj i mast.

Karakteristike

Lanilist ima razgranat koren, a stabljika naraste u proseku oko 50 cm u visinu. Listovi su sivkastozeleni, suprotni, prilično uski, a izduženi. Dužina listova je oko 4 cm. Biljka linaria cveta tokom leta i prvoj polovini jeseni. Cvetovi su bledo žuti, a delimično i narandžasti. U vrhu se grupišu u grozdastu cvast. Oprašuju ih insekti i to pretežno bumbari. Plod je čaura sfernog oblika, dužine oko 1 cm i širine oko 0,5 cm. Biljka ima opojan miris.

Stanište

Lanilist raste u većem delu Evrope, severnoj Aziji, zapadnoj Kini, istočnom Sibiru, a prenet je i u Severnu Ameriku. Biljka raste samoniklo, a i uzgaja se. Lanilist raste uz puteve i na obradivom zemljištu. Pojavljuje se kao korov uz međe, na livadama i pašnjacima.

Upotreba

Znači može se uzgajati, ali najčešće izbija iz zemlje kao korov. Može se koristiti kao rezano cveće u vazi, jer cvetovi dugo traju. Ako se uzgaja treba joj dobro drenirano tlo. U Severnu Ameriku je preneta i uzgaja se. Zatim se i prošilira u divljini, pa je čak proglašena invazivnom vrstom u nekim državama SAD. Iako je okarakterisana kao korov, biljka ima lekovita svojstva, te se koristi u narodnoj medicini lanilist kao lek. Za lek se pokupi nadzemni deo biljke u cvetu. Naučno je dokazano da je ova biljka dobar diuretik i da snižava visoku temperaturu. Čaj od lanilista se može primeniti i kao prirodni insekticid.

Čaj od lanilista

Čaj od lanilista se uglavnom pravi od listova ove biljke. Deluje kao dobar laksativ i jak diuretik. Koristi se i kod lečenja žutice i vodene bolesti. Ovim čajem se uspešno izlučuju otrovi iz organizma. Isto tako linaria čaj se može koristiti za lečenje kožnih bolesti i hemoroida, ali za ovu namenu je bolji izbor krema koja se pravi od lanilista.

Kako se priprema čaj od lanilista

Jednu malu kašiku suvog lanilista prelijte sa šoljom ključale vode. Poklopite i ostavite tako 10 minuta. Zatim procedite i pijte linaria čaj u toku dana, gutljaj po gutljaj.

Linaria krema

Linaria krema za hemoroide ili mast, deluje na umirivanje bolnih hemoroida i popuštanje svraba. Sadrži aktivne materije iz lanilista, koje imaju blago protivupalno dejstvo. Utiču na zarastanje rana, jačanje zidova vena, deluju antibakterijski i hlade. Stoga se linaria mast koristi kod bolnih i upaljenih hemoroida.
Može se kupiti i praviti. Oko upotrebe bi se trebalo posavetovati sa lekarom.

Linaria mast priprema

20 g osušenog usitnjenog  lanilista potopiti u 10 g alkohola. Ostavi se bar 24 sata u zatvorenoj teglici, a može i duže. Zatim se doda 100 g vazelina ili masti, pa se sve zagreva na pari da ispari alkohol. Procedi se kroz platno ili gazu u teglicu i čuva se na tamnom i hladnom mestu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!