Kuvajte ove listove, ispijajte tečnost, rešite se kašlja i mnogih bolesti

Nije retkost da kad odete doktoru, dobijete preporuku da koristite neku lekovitu biljku ili čaj. Ali ove listove doktori retko preporuče, jer se oni kod nas tretiraju kao začin. Pa bez obzira na to, što se prevashodno koriste u kulinarstvu, listovi lovora imaju mnoge koristi za zdravlje. Poklonici narodne medicine lovorom leče sve i svašta, od kašlja do čukljeva. Lovorov list je poznat po svojoj sposobnosti da zaštiti organizam od oksidativnog stresa i pomogne u lečenju dijabetesa. Dokazano je koristan za opuštanje i protiv migrene. Još može doprineti poboljšanju zdravlja srca, smanjenju upale, ublažavanju kašlja i respiratornih problema i za optimalno varenje. Ekstrakt lovorovog lista ima brojne medicinske namene. Popularan je u aromaterapiji i biljnim tretmanima za različita stanja kože, kose i disajnih puteva. Čaj koji se pravi od lovorovih listova je najjednostavniji način, kako možemo da priuštimo vredne sastojke iz ove biljke.

Protiv kašlja i respiratornih infekcija

Mnogi imaju samo reči hvale i pozitivna iskustva sa čajem od lovorovog lista ili sirupom od lovorovog lista, kad je u pitanju smirivanje kašlja. Zaista se pokazao kao efikasno sredstvo za ovu namenu. I udisanje pare ima dobar efekat kod respitratornih infekcija. Otpušta sluz i suzbija bakterije u disajnim putevima.

Protiv dijabetesa

Dosadašnja istraživanja su pokazala da se upotreba lovorovog lista povezuje sa poboljšanom funkcijom insulinskih receptora i regulisanjem novoa šećera u krvi. Za osobe koje su u riziku od razvoja dijabetesa, kao i za one kod kojih se već razvilo ovo stanje, čaj od lovorovog lista može značajno umanjiti šanse za napredovanje bolesti.

Protiv upala

Jedna od glavnih osobina lovora je da smanjuje upale po organizmu. Taj efekat se postiže kada se lokalno nanosi na upaljena područja spolja, ali i ako se koristi kao čaj ili začin.

Bolje varenje

Lovorov list sadrži enzime, koji pomažu u razgradnji proteina, bržoj svarljivosti hrane i smirivanju probavnih smetnji. Sad možemo i da se zamislimo, da li se lovorov list u pasulj dodaje samo radi mirisa ili i zbog lakše probavljivosti. Čaj od lovora se koristi i kod gubitka apetita.

Kako napraviti čaj od lovora

Sipajte u šerpu 500 ml vode i 6 listova lovora. Kada prokuva pustite neka kuva još par minuta, a onda sklonite, poklopite i ostavite da stoji. Nakon 15 minuta procedite. U proceđen i ohlađen čaj mogu da se dodaju limun i med. Piju se dve šolje na dan.

Kako napraviti sirup od lovora

Sipajte u šerpu 500 ml vode i 12 listova lovora. Pustite da provri, smanjite temperaturu i ostavite da ključa još 5 minuta. Neko pravi sa šećerom, a mi smo se opredelili za med, jer smatramo da je zdravije. Procedite tečnost i ostavite da se prohladi.  U prohlađenu tečnost dodajte 150 grama domaćeg meda. Dodajte i sok od jednog isceđenog limuna. Mešajte sve dok se med dobro ne rastopi. Sipajte sirup u teglu i čuivajte u frižideru. Što se tiče doziranja, preporučena dnevna doza je 2 do 3 kašike. Uzima se pre obroka, na prazan stomak. Prijatnog je ukusa, te je pogodan i za decu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!