Aktivni ugalj za zube lice i stomak

aktivni ugalj kapsuleAktivni ugalj se koristi za zube, pre svega za izbeljivanje zuba, zatim za lice u vidu maske za lice od aktivnog uglja, potom za stomak u slučaju trovanja i potrebe za čišćenjem želudca i creva, a ima aktivni ugalj primenu u industriji i svakodnevnom životu. Posebno se upotrebljava za prečišćavanje vode i vazduha. Koristi se aktivni ugalj za filter za vazduh i vodu, akvarijum, gas maske, respiratore i druge namene.

Šta je aktivni ugalj i kako se dobija

Aktivni ugalj je specijalna vrsta ugljenika kristalne strukture. Neki ga opisuju kao upijajuću supsancu koja za sebe lepi otrove. Sirovine od kojih se dobija su biljnog porekla, a to su drvo, prirodni ugalj i koštice i ljuske plodova biljaka. Najčešće se aktivni ugalj danas proizvodi od ljuske kokosovog oraha ili drveta bambusa i sl. Medicinski aktivni ugalj se prodaje u obliku praha, tableta, kapsula i u dugim oblicima. Aktivni ugalj cena nije visoka, pa je pristupačan.

Aktivni ugalj za izbeljivanje zuba

Aktivni ugalj se može upotrebiti za izbeljivanje zuba. Naneti aktivni ugalj prah na vlažnu četkicu sa pastom ili bez i istrljati zube 2 minuta. U nekom trenutku će zubi zaista izgledati zastrašujuće, ali sve se to ispere i opere. Posle nekoliko tretmana zubi su zaista belji. Stvar je u tome što se na aktivni ugalj lepe sve nečitoće sa usta, desni i zuba i zajedno sa njim se i izbacuju. Osim toga ovo je dobro i za regulisanje ph balansa u ustima. To je dobro i zbog sprečavanja razvoja bakterija i karijesa. Vodite računa, jer aktivni ugalj može da ofarba vaš lavabo, pa je možda bolje korititi sudoperu za ovakvo pranje zuba.

Maska za lice od aktivnog uglja

Odlična maska za čišćenje lica od mitesera i nečistoća uopšte, može se napraviti od aktivnog uglja.  Potrebne su vam 2 kapsule aktivnog uglja, jedna mala kašika gline i 2-3 male kašike vode. Kad se sve dobro umeša, nanesite na umiveno, oprano i još vlažno lice. Ostavite 10 minuta. Glina će da se osuši. Isperite.

Aktivni ugalj za trovanje stomaka

Aktivni ugalj se daje u slučaju nekih vrsta trovanja i predoziranja lekovima. Sme da se konzumira medicinski aktivni ugalj i deluje tako što se toksini lepe na njega. Ne apsorbuje se u organizam, već prolazi kroz gastrointestinalni trakt. Tako otrovi i hemikalije koje su se tu našle zajedno sa aktivnim ugljem prolaze kroz digestivni trakt. Aktivni ugalj je prva pomoć kod trovanja kućnom hemijom i lekovima. U slučaju, na primer trovanja hranom, treba rastopiti kašiku aktivnog uglja u čaši vode i popiti.
Aktivni ugalj se koristi i za lečenje proliva, nadimanja i nekih problema sa varenjem.
U slučaju uzimanja aktivnog uglja treba piti dovoljno vode, da ne bi došlo do dehidracije.Ne treba ga mešati sa mlečnim proizvodima. Ne treba ga korititi redovno, jer može izazvati zatvor i onemogućiti normalno usvajanje hrane. Neki tvrde da deluje i kod trovanja alkoholom, odnosno upotrebom se sprečava efekat koji se javlja nakon konzumiranja preteranih količina alkohola, poznatiji kao mamurluk.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!