Stubasto voće – stubaste jabuke i kruške

jabukePoslednjih godina čini se da je sve popularnije stubasto voće. Prodaju su sadnice stubaste jabuke, kruške, šljive, kajsije, trešnje, višnje. Uzgoj stubastog voća ima svoje prednosti i mane. Mane se odnose na velika početna ulaganja, jer se kod uzgoja sadi veći broj sadnica, po jedinici površine, a sadnice stubastog voća su povrh svega i skuplje. Eventualno podizanje naslona od stubova i žice može biti i dodatni trošak.

Prednosti stubastog voća

Osim što daje plodove, stubasto voće predstavlja ukras svakog vrta, dvorišta ili okućnice. Neki ljudi ga posade ispred kuće više zbog dekoracije, nego da se najedu voća. Prednost stubastog voća je što zaista ne zauzima mnogo prostora. Kod uzgoja stubastoj voća, razmak između sadnica je mnogo manji, nego inače. Obzirom da dosta dobro rađa, očekuje se i dobar prinos. Stvarno je moguće posaditi veliki broj sadnica stubastog voća na relativno malim površinama. Zato su stubaste sadnice danas vrlo tražene. To je moguće zato što se sadnica ne grana (odnosno ne dozvoljavamo da se grana), tako da se formira stablo bez grana. Orezivanje je ređe i jednostavnije. Uglavnom se svodi na to, da kada se pojave bočne grane, one se skraćuju na 10 cm i to je sve. Stubasto voće raste do visine oko 3 m, pa se lako i bere.

Uzgoj i sorte stubastih jabuka

Selekcijom i inovacijama u proizvodnji stvorene su odlične sorte stubastih jabuka. Odlikuju se visokim prinosom i dosta su otporne na štetočine. Stubaste jabuke odmah počinju da rađaju, već u prvoj godini. Prinos se povećava iz godine u godinu, da bi se stabilizovao nakon 5 godine. Jedna sadnica stubaste jabuke može dati i do 15 kg ukusnog voća. Prinos i uspeh u proizvodnji, zavisiće svakako od izbora sorte. Postoje sorte sa crvenim, žutim i zelenim plodovima. Od crvenih treba pomenuti sorte kraljica čardaša i rumeno vreteno. Rumeno vreteno je 2012. od strane holandskih stručnjaka proglašeno za najbolju stubastu sortu u Evropi. Zelene sorte su ređe i ističu se smaragd i zeleni dragulj. Od žutih sorti odskače sorta đerdan, slatkokiselog ukusa. Kod stubastih jabuka je potrebna minimalna hemijska zaštita, tako da ih možemo smatrati zdravijim. Uzgajaju se bez naslona. Pri uzgoju sadnice se sade na razmaku od 0,5 m, a razmak između redova oko 1,5 m.

Uzgoj i sorte stubastih krušaka

Posle stubastih jabuka, najpopularnije stubasto voće su stubaste kruške. Sadnice stubaste kruške su isto tako pogodne, da se posade u dvorištu, bašti, okućnici, pa čak i saksiji na terasi. U zavisnosti od sorte rastu 2-3 m u visinu. Sorte su delimično tolerantne na bolesti i štetočine, pa je potrebna minimalna zaštita prskanjem. Možemo da pomenemo selekciju stubaste kruške dekor i safir, čiji plodovi teže oko 200 grama i K 1/12 čiji plodovi dostižu 450 grama. Plodovi su veoma ukusni i sočni. Za uzgoj stubastih krušaka preporučuje se naslon. Najbolje je da se sade u jesen. Što se tiče rezidbe, svi mladari se potkraćuju na 15 cm.

stubaste jabuke

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!