Ljiljanovo ulje kako se pravi i za šta se koristi

Ljiljan je lepo cveće, koje se mnogo uzgaja. Osim što predstavlja ukras u vrtu, od njega se dobija ljiljanovo ulje, koje ima značajne zdravstvene prednosti. Cvetovi ljiljana imaju prelep i prepoznatljiv miris, ali ujedno i zavidna lekovita svojstva. Koristimo ulje od ljiljana za opekotine, posle sunčanja, za ožiljke, ekcem, ojed, osip, hemoroide…

Za šta se koristi ulje od ljiljana

Ljiljanovo ulje za kožu je korisno u mnogim slučajevima. Posle sunčanja za opekotine pomaže. Nakon izlaganja suncu, kada je koža blago crvena i pecka, trebate se istuširati i naneti ljiljanovo ulje. Ovo bi trebalo da pomogne da se koža ne ljušti, već da ostane zdrava i elastična, a uz to da zadrži lepu boju.
Sem toga biće vam od pomoću kod ekcema, ojeda, osipa, lišajeva i drugih upalnih procesa na koži.
Mnogi ga koriste za ožiljke, verujući da će se upotrebom smanjiti njihova vidljivost. I zaista, ljiljanovo ulje hidrira i umiruje kožu. Koža postaje mekša, a ožiljci i fleke manje uočljivi. To je i jedan od razloga zašto se ulje od ljiljana koristi u kozmetičkim preparatima.
U mešavini sa nekim drugim uljima, se primenjuje na kožu kao ulje za masažu. Nanosi se nakon kupanja, na suve delove kože, kao recimo na laktove ili na kolena. Pomaže tako što hidrira i omekašava ova područja.
Neki primenjuju ljiljanovo ulje za kosu, jer iskustva pokazuju da pomaže protiv peruti i održava kožu glave zdravom.
Ekstrakt i eterično ulje ljuljana se koristi u mnogim kozmetičkim preparatima.
Eterično ulje od cveta ljiljana je poznato i u aromaterapiji. Tako se leče depresivne osobe. Ovaj miris doprinosi stvaranju osećaja skromnosti, sreće i sigurnosti.

Kako napraviti ljiljanovo ulje

Neku vrstu ljiljanovog ulja možemo napraviti sami kod kuće. Pa evo kako se ljiljanovo ulje priprema. Cvetove ljiljana možete uzgajati u svojoj bašti, a inače imaju da se kupe u cvećarama. Za ovaj recept najbolji je beli ljiljan, a biće nam potrebno i maslinovo ulje. Cvetove ljiljana zajedno sa prašnicima ćemo potopiti u maslinovo ulje u odnosu 1 prema 3. Ovu mešavinu ostaviti u zatvorenoj staklenoj tegli oko 30 dana. Čuvati na toplom ili osunčanom mestu. Posle procediti ulje i presuti u flašice. Držati na tamnom i hladnom mestu.

Kako se koristi ljiljnovo ulje

U slučaju da vas je sunce iznenadilo i imate manjih problema, potrebno je samo na opranu, čistu i suvu kožu, naneti ljiljanovo ulje i ostaviti tako da ga koža upija. Kod opekotina, ne samo od sunca, ćete ispirati opekotine ohlađenim čajem od kamilice, a onda stavljati obloge natopljene ljiljanovim uljem. Obloge pravite od sterilne gaze, koja je dobro natopljena. Ponavljati postupak 2 puta dnevno. Lakše ćete podneti opekotine, brže će biti sanirane i neće ostati ožiljci. Dobri poznavaoci tvrde, da se može koristiti ovako pravljeno ljiljanovo ulje za hemoroide kao lek. U suštini ono je vrlo blago i pogodno za osetljivu kožu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!