Kako se pravi med od maslačka recept (video)

MaslacakMed od maslačka je jedan od najpopularnijih proizvoda  od ove biljke, a recept se prenosi sa generacije na generaciju.  Maslačak je zeljasta višegodišnja biljka koja raste kao korov, posebno na vlažnom zemljištu. Negde se maslačak čak i uzgaja. Cela biljka je lekovita, samo što je cvetove i listove najbolje brati u proleće, a koren krajem leta. Maslačak u proleće cveta u izobilju, pa pojedine livade potpuno požute od cvetova maslačka. Ako je čista, nezagađena sredina, možete brati cvetove za med od maslačka ili listove za salatu.

Recept za med od maslačka

Evo kako se pravi med od maslačka. Nabrati oko 300 grama cvetova maslačka. Oprati ih, pa preliti sa 4 šolje vode. Zagrevati do ključanja, a onda ostaviti preko noći da se hladi. Ujutro procediti i dobro istisnuti sok iz cvetova maslačka. U tečnost dodati 2 šolje šećera. Dodati limun sečen na kolutove. Neko dodaje i vanilu radi lepše arome.  Još kuvati na umerenoj temperaturi, otklopljeno uz mešanje, dok tečnost delimično ne pokuva. Kada tečnost dobije gustinu približnu sirupu ili medu, onda je gotovo. Posle hlađenja sipati med od maslačka u pripremljenu teglu.

300 grama cvetova maslačka
8 dl vode
2 šolje šećera
½ limuna

Med od maslačka je više poslastica nego lek

Maslačak zaista jeste lekovit, ali u ovaj preparat ide mnogo šećera, pa je to više poslastica nego lek. Ne treba se zavaravati. Slično je i sa sokom od zove. Med od maslačka se tradicionalno pravi sa šećerom, ali može se upotrebiti livadski med ili neki drugi zaslađivač. Sem zaslađivača, problematičan je i sam postupak pravljenja. Realnost je da se kuvanjem izgubi većina korisnih sastojaka. Kako se koristi med od maslačka? Ova poslastica, sirup/med od maslačka, može da se maže na hleb, da se stavlja u kolače ili da se njime zasladi čaj.

Ako baš želite da iskoristite lekovite sastojke iz maslačka pravi predlog je salata od maslačka.

 

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!