Čaj od lista aronije za jačanje organizma i protiv umora

Aronija je lekovita biljka, koja se uzgaja kao voće zbog bobičastih plodova. Uglavnom svi znaju za plodove i matični sok od aronije, ali retko ko koristi listove, a čaj od lista aronije je stvarno koristan. Listovi aronije menjaju boju od proleća do jeseni. Boja varira od zelene do crvene.

Kada se beru listovi za čaj

Listove aronije možemo ubrati kada su zeleni ili crveni. Najbolje ih je brati u jesen kada poprime tamniju crvenu boju. Čaj od lista aronije može da se pravi od svežih listova ili od sušenih. Preporuka je da se uberu crvenkasti listovi u jesen neposredno pre opadanja i da se osuše, a onda ih možemo čuvati u papirnim kesama i koristiti po potrebi za čaj tokom cele godine. Sada već ima dosta zasada aronije kod nas i šteta je da listovi opadaju i trunu, a ne bivaju iskorišćeni. Da vidimo sad kako se priprema ovaj čaj i za šta je dobar.

Kako se pravi čaj od lišća aronije

Potrebno je da 5-10 svežih ili osušenih listova aronije (u zavisnosti od njihove veličine) stavimo u 1 l proključale vode. Skloniti sa ringle i poklopiti. Neka tako stoji 30 minuta. To je dovoljno vremena, da se lekoviti sastojci iz listova izvuku u vodu. Čaj će da poprimi boju od listova. Može se dodati meda i limuna.

Pročitajte i koliko je dobar sok od aronije

Za šta je dobar čaj od listova aronije

Čaj od lista aronije jača organizam, podiže imunitet i otklanja umor. Koristi se kod digestivnih smetnji, u slučaju pojačane kiseline u želucu, proliva i drugih poremećaja. Ovaj čaj čisti organizam i deluje protiv maligniteta, kao i plod. Ohlađen i neslađen čaj se koristi i za spoljnu upotrebu, za ispiranje kože kod ekcema, psorijaze, lišajeva i rana.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!