Da li je sok od zove štetan za muškarce, trudnice i decu

Znamo da je peti mesec vreme kada se pravi sok od zove. Dosta je polemike oko ovog soka, da li je zdrav i koliko? Mnogi smatraju da mu je mana to što se dodaje puno šećera, a ima mišljenja i da je sok od zove štetan za muškarce, tako što izaziva sterilitet. Nema dokaza da je štetan za trudnice, ali nema ni da nije.

Sok od zove i sterilitet kod muškaraca

Ima li imalo istine u ovome, pošto u narodu kruže razne priče, kao i na internetu, a jedna od njih je da sok od zove izaziva sterilitet kod muškaraca. Neki tvrde da unošenje previše soka od zove izaziva blagi bol u testisima ili impotenciju. Nema nikakvih naučnih dokaza da zova utiče na plodnost kod muškaraca, tako da su ove informacije potekle iz naroda ili nečijeg iskustva.

Samo umereno sa sokom od zove

Sok od zove se uglavnom pravi kao sirup, tako da je veoma zaslađen. Zato se razblaži sa vodom. Ni u čemu ne treba preterivati, pa tako ni sa sokom od zove. On zaista ima neke korisne efekte, kao što je detoksikacija organizma i druge, zatim predstavlja dobro osveženje kada je letnja žega, ali samo umereno ga koristite. Pored svoje arome i prijatnog ukusa, sok od zove može biti potencijalno koristan u smanjenju perioda trajanja prehlade i gripa. Sok od cvetova zove može  izazvati znojenje, kao i čaj, a to može biti korisno u lečenju prateće temperature. A i kad smo zdravi, ko voli, jedna čaša na dan, pa i ne baš svaki dan, neće ništa da šteti.
S druge strane postoji i sok od plodova zove koji se pije u još manjim količinama i ne na čašu, nego na kašiku. Uzima se zapravo kao lek. E ovaj sok od bobica može biti otrovan, ako se nepravilno priprema i koristi. Bobice se ne smeju koristiti sveže, nego kuvane. U svakom slučaju bobice treba prokuvati i dozirati pravilno, pa je to onda lek protiv gripa i prehlade.

Neželjeno dejstvo soka od zove

Neželjeno dejstvo soka od zove je zaista retko. Postavlja se pitanje i da li trudnice smeju da piju sok od zove? Nije naučno dokazano da je sok od zove štetan za trudnice, ali ipak, trudnice, dojilje i pacijenti sa dijagnozom oboljenja jetre i bubrega, ne bi trebali da koriste sok od zove. Bilo je dosta pitanja za sok od zove u trudnoći…znači nemojte ga piti.

Sok od zove za decu

Da li deca smeju da piju sok od zove? Pa naravno, i mi smo kao deca pili taj sok, pa smo izrasli u ljude. Zavisi samo od toga koji je uzrast deteta. Opet treba insistirati na umerenosti, možda čak više zbog šećera, nego zbog zove. A od kog uzrasta dete može da počne da pije sok od zove, možete da se konsultujete sa pedijatrom.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!