Kako se prave uljani macerati

Maceracija predstavlja duže delovanje neke tečnosti (u našem slučaju ulja) na neku biljnu materiju pri običnoj temperaturi. Za maceraciju koristimo lekovite biljke, a najčešće se pravi uljani macerat kantariona, smilja, lavande, hajdučke trave, ruzmarina, nevena, belog luka, ljute paprike i mnogih drugih biljaka.

Šta je potrebno za pravljenje uljanih macerata

Za ovaj postupak maceracije nisu potrebne nikakve mašine, niti visoka tehnologija, tako da svako od nas može kod kuće da pripremi ova lekovita ulja. Potrebne su nam tegle, biljni materijal i kvalitetno ulje. Naravno potrebno je i vreme da ulje deluje na biljni materijal i iz njega izvuče sve lekovite sastojke. Postupak pripreme je prilično jednostavan.

Biljni materijal

Uljani macerati se prave od svežih biljaka. Ipak, ove biljke posle branja, treba ostaviti neko vreme (obično jedan dan) da se insekti sa njih raziđu i da uvenu. Pogodno ih je svezati u snop i okačiti negde za taj jedan dan. Treba da ispari suvišna tečnost u njima, ali ne da ih sušite. Neke biljke ako imaju previše tečnosti ili ne možete da ih nađete u svežem stanju mogu da se maceriraju i sušene.

Postupak maceracije

Pripremite čiste staklene tegle, koje treba da su suve. Poželjno ih je sterilisati u rerni na 100 stepeni. Zatim se u njih nagura biljni materijal, gotovo do vrha. Potom sipamo ulje do vrha da prekrije biljke. Važno je da ulje bude kvalitetno, poželjno je hladno ceđeno. Za macerat kantariona obično se koristi maslinovo ulje. Mogu se koristiti i ulje semenki grožđa, hladno ceđeno suncokretovo ulje, ulje kukuruznih klica i druga ulja. Kada smo nalili ulje do vrha, zatvaramo teglu i ostavljamo je da stoji 45 dana. Nakon tog vremena ulje se procedi i dobro istisne iz biljnog materijala, te prelije u staklene flaše. Posle toga je spremno za upotrebu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!