SAMO KAD BI ZNALI KOLIKO JE OVO VOĆE ZDRAVO JELI BI GA SVAKI DAN

Sitne tamne bobice postale su veoma popularne među potrošačima zdrave hrane. Može se reći s pravom. To je jedan od najboljih izvora antioksidanata. Mali plodovi su naročito bogati antocijanima, koji bobicama daju tamno plavu, pa čak i gotovo crnu boju. Pogađate, reč je o aroniji. A sad ćete saznati sve o tome kako se jede i koje su to zdravstvene prednosti.

Kako se jede aronija?

Aronija može da se jede sveža, ali dosta je opora, pa ima jak efekat isušivanja usta. Tradicionalno se koristi za pripremu soka, sirupa, džema, čaja, vina itd. Aronija može da se zamrzava, suši i melje u prah. Svi ovi proizvodi od aronije su dostupni na tržištu. Aroniju je možda ponajbolje zamrznuti. Kada se odmrzne ona je sočnija i ima u sebi više soka nego kad je sveža. Onda je od nje moguće praviti sok i ostale proizvode. Osim toga smrznuta aronija uvek dobro dođe za voćne salate, voćne kaše, čaj koji se pravi od bobica. Zato mi svake godine zamrznemo aroniju, pa po potrebi koristimo tokom cele godine. Aronija se jede u malim količinama ili se pije kao sok, isto u malim dozama. Suština je u redovnom uzimanju, a ne u kvantitetu. Sirovu aroniju možete dodati u jogurt, musle ili smuti. Može se dobro iskombinovati sa drugim voćem u voćnoj salati.

Velika korist za zdravlje

Aronija je pokazala superiornu antioksidantnu aktivnost među bobičastim plodovima. Jači je antioksidans i od borovnice. 100 grama zrelih plodova aronije sadrži oko 16000 ORAC jedinica. ORAC je merna jedinica antioksidantne aktivnosti biološke supstance. Dnevno je čoveku za zaštitu tkiva potrebno 3000-5000 ORAC jedinica. To znači da je dovoljno uzimati 20-30 g aronije dnevno. Antioksidanti štite organizam od slobodnih radikala.
Sastojci iz aronije imaju antikancerogeno dejstvo. Odlično deluje na probavu, pošto sadrži dosta vlakana. Omogućava redovno pražnjenje creva. 100 g aronije sadrži samo 47 kalorija. Nizak procenat masti i malo kalorija, a dosta vlakna, čini aroniju dijetetskim proizvodom pogodnim za mršavljenje. Za vid je aronija odlična. Smatra se da antioksidansi iz aronije usporavaju slabljenje vida i nastanak katarakte. Preporučuje se osobama koje spadaju u rizičnu grupu, odnosno onima koji dugo gledaju u računar ili dobar deo dana provode na suncu. Ponovo se vraćamo na tako značajne antioksidanse iz aronije, koji imaju ulogu i u usporavanju starenja. Sastojci iz aronije čine da ove bobice imaju i odličan antibakterijski i antivirusni efekat. Štiti od infekcije urinarnog trakta, posebno od ešerihije koli. C vitamin i drugi sastojci povoljno utiču na snaženje imunog sistema. Aroniju mogu da koriste i dijabetičari, čak se i preporučuje. Utiče povoljno na snižavanje holesterola i krvnog pritiska, a time se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Doziranje

Aronija i nije tako skupa, ako se uzme u obzir da se troši u malim količinama. Dovoljno je uzimati 20-30 grama aronije dnevno da bi obezbedili antioksidante ili jednu čašu od 2 dl dnevno nezaslađenog soka, da bi obezbedili antioksidante i ojačali imuni sistem. Može se uzimati i sušena aronija u prahu, a dnevna doza je 1-3 male kašičice ili 3-9 grama.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!