Lekovite biljke za potenciju i muško zdravlje

Mnogi muškarci u različitoj životnoj dobi se suočavaju sa ovim problemom. Danas se to rešava uglavnom tabletama iz apoteke, ali one mogu biti i štetne. Postoje i prirodna rešenja o kojima se malo govori. U narodu se kao dobar preporučuje prirodni preparat, a to su med i orasi. Postoje i neke lekovite biljke za potenciju, od kojih se prave čajevi za potenciju, koji imaju pozitivan uticaj.

Potencija

Potencija predstavlja sposobnost muškog polnog organa za dostigne i izvesno vreme zadrži ukrućenost, koja je neophodna za seksualni odnos. Ova ukrućenost se postiže upumpavanjem krvi u krvne sudove penisa, pod uticajem nadražaja polnih žlezda. Izostanak potencije u određenoj situaciji, može biti neprijatno iskustvo za muškarca i naziva se impotencija. Ovaj problem može biti privremen ili trajan. Uzroci su različiti, od minornih do ozbiljnih. Pravi uzrok je slab protok krvi kroz penis usled loše cirkulacije, bolesti prostate, oboljenja penisa, povišenog pritiska, šećerne bolesti, hormonskih poremećaja, lekova, starosti itd.

Lekovito bilje za jačanje seksualne moći

Lekovite biljke koje su dobre za ovu namenu, a rastu na ovim našim prostorima su rtanjski čaj ili vrijesak (Satureja montana), bosiljak, kopriva, medveđa šapa (Heracleum sphondylium), seme peršuna…

Čajna mešavina za potenciju

Pomešati jednaku količinu vrijeska, bosiljka i koprive. Jednu supenu kašiku čajne mešavine , preliti sa 3 dl ključale vode. Poklopiti i neka odstoji 15 minuta, pa potom procediti i piti 3 puta na dan, 30 minuta pre jela.

Vrijesak

Rtanjski čaj ili vrijesak se tradicionalno kod nas koristi kao muški čaj, za jačanje potencije i seksualne funkcionalnosti. Biljka vrijesak raste i kod nas, a o njoj smo pisali ovde.

Bosiljak

Bosiljak je česta komponenta u mnogim čajnim mešavinama za muškarce za potenciju.

Kopriva

O koprivi smo već dosta pisali, ali zašto ne reći i ovde da kopriva vraća energiju, povećava hemoglobin i gvožđe u krvi, korisna je za prostatu i leči urinarne infekcije.

Seme peršuna

Seme peršuna širi krvne sudove i poboljšava prokrvljenost, a rezultat toga je čvršća i duža erekcija. Preliti kašičicu semena peršuna šoljom tople vode. U terapijske svrhe piti 3 šolje čaja na dan, a posebno u popodnevnim časovima.

Medveđa šapa

Supenu kašiku lista biljke medveđa šapa, preliti sa 2 dl ključale vode. Poklopiti i neka stoji pola sata. Procediti i piti nezaslađen čaj 3 puta na dan, pre jela.
Biljka medveđa šapa ili mečja šapa je biljka džinovskih dimenzija, jer može porasti do 1,7 m u visinu. Kod nas se malo zna o njoj. To je korovska biljka, pretežno planinska. Raste u Evropi i kod nas po obodima šuma i na zapuštenim mestima. Miris podseća na celer. Posebno se koriste listovi , ali i stabljike, te plod. Cveta tokom leta, a raste na vlažnim staništima. Plodovi su slični kao kod kima, samo nešto krupniji. Cela biljka je jestiva i koristi se i za jelo. Čaj od ove biljke snižava krvni pritisak, proširuje periferne krvne sudove, bez štetnosti za srčani mišić. Mečja šapa je na listi najboljih afrodizijaka. Podstiče rad prostate, polnih žlezda, kao i libido.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!