Kako izlečiti žvale na usnama prirodnim putem

Šta su žvale i zašto nastaju? Kako izlečiti i čime mazati žvale na usnama? Koja mast za žvale je najbolja, da li je to salicilni vazelin, cinkova mast ili našto treće. Makar jednom u životu, svako od nas se susretne sa ranicom u uglu usana. Žvale su ustvari ta infekcija ugla usana ili stručno medicinski angularni stomatitis ili Angulus infectiosus oris. Žvale se pojave kada uglovi usana ispucaju. Nastaju na usnama, što je svojstveno i za herpes. Međutim, herpes je virusnog porekla i sasvim različito izgleda.

Simptomi i kako izgledaju žvale

Kada se pojave žvale na ustima, odosno uglovima usana, imamo neprijatne simptome.  Na žvale može ukazati pojava svraba i crvenila na pomenutom predelu usana. Kada su tu otvorene rane, onda bakterije neometano ulaze i još pogoršavaju situaciju. Svesno ili nesvesno lizanje žvala jezikom ili dodirivanje uglova usana rukama, čini da bude još gore. Ne samo što je neprijatno i peče, nego i vizuelno ružno izgleda.

Kako nastaju žvale

Ima više razloga zašto i kako nastaju žvale. Neadekvatna oralna higijena i prljave ruke samo podstiču nastanak žvala. Infekcija usne duplje bakterijama i gljivicama, mogu biti okidač. U određenim slučajevima uzrok može biti neko oboljenje oragana za varenje, kada je pojačano lučenje želudčane kiseline, koje između ostalog nagriza i uglove usana. Mogu nastati zbog loše nameštene zubne proteze. Hronični nedostatak vitamina i minerala, posebno vitamina B2 i gvožđa. Smatra se da se češće javlja kod ljudi koji puno pričaju i oblizuju se često. Češće se javlja i kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom, kao recimo kod dijabetičara.

Da li je zarazno

Da li su žvale zarazne i mogu li da se prenose. U početnoj fazi nisu, ali ako nastupi bakterijska ili gljivična infekcija, onda mogu da se prenose. Najčeće se prenose, kada se pije iz tuđe čaše ili flaše. Ako neko ima žvale i poljupce bi trebalo izbegavati.

Kako lečiti žvale

Ako vas već neko vreme muči ovaj problem i pitate se kako izlečiti žvale, trebate se javiti lekaru. U zavisnosti od uzroka nastanka sprovode se i različite metode lečenja. Ako je razlog nedostatak vitamina B2, onda se pojačava unos vitamina B2 u ishrani. Isto tako postoje iskustva da je povećan unos minerala, kao što je selen i gvožđe, bio delotvoran. Postavlja se pitanje čime mazati žvale. Što se tiče školske medicine terapija može biti cinkova mast, salicilni vazelin, razne antibiotske kreme ili mast protiv gljivica. A o tome odlučuje lekar. Kada su u pitanju alternativne metode, odnosno kako izlečiti žvale prirodnim putem, kao prva pomoć ili samopomoć može da posluži mast od nevena.  Osim toga uglovi usana mogu se mazati i kantarionovim uljem.

Kako napraviti kremu za žvale

Ko ima iskustva sa pripremom krema sa voskom i uljima, ni ovo mu neće biti problem. Potrebno je rastopiti pčelinji vosak pomešan sa uljima nevena, gotu kole, tamanu i divlje ruže. Kada je rastopljeno odma se nakapa eterično ulje čajevca i eterično ulje palmarosa. Promešati i sipati u odgovarajuću posudu sa poklopcem. To može biti kutija od neke kreme. Ostaviti da se ohladi i zaklopiti. Nanositi na žvale više puta na dan, opranim rukama i čistim prstima.

Sastojci

3g pčelinjeg voska
8g nevenovog ulja
8 g ulja gotu kole
3g tamanu ulja
6g ulja divlje ruže
15 kapi eteričnog ulja čajevca
15 kapi eteričnog ulja palmarosa

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!