Sok od kajsija recept kako se pravi

sok od kajsijaPravi se sok od kajsija tokom leta, kada su plodovi potpuno zreli i sočni. Kajsije sazrevaju početkom ili sredinom leta, što zavisi od sorte. To je jedan od omiljenih letnjih plodova za jelo u izvornom obliku, ali i za voćne salate i pripremu soka. Kajsija je koštunica i blizak rođak nešto krupnije breskve. Postoji više načina kako možete napraviti sok od kajsija.
Drugi naziv za kajsiju je marelica.

Sok od kajsija ceđenje na sokovnik

Ceđenje kajsija na sokovnik, je najjednostavniji način da se napravi sok od kajsije. Kajsijama treba oguliti kožu, ali tako pažljivo da mnogo ploda ne odbacite sa kožom. Zatim prepoloviti kajsiju i odstraniti košticu koja je u središtu. Iseći kajsiju na kriške i ubaciti u sokovnik. Sokovnik odradi sam sve ostalo što je potrebno, vama ostaje samo da pritisnete dugme.

Sok od kajsija pravljen u blenderu

Za pravljenje soka od kajsija u blenderu neophodno je da kajsije budu zaista zrele, sočne i mekane na dodir, ali treba voditi računa da su sveže i da slučajno nisu počele da trunu. Postupak oko pripreme je sličan. Treba pažljivo odstraniti kožicu i košticu, a onda kajsije ubaciti u blender. Dodati malo limunovog soka i miksovati. Dobijenu kašu razrediti vodom po želji i dobili smo gotov sok od kajsija.

Sok od kajsija bez mašine sa kuvanjem

Treći način je za one koji nemaju sokovnik i blender. Ovaj način zahteva malo više veštine. Kajsije se stave u šerpu sa vodom da zakuvaju i kuvaju se dok ne omekšaju. Proba se viljuškom. Zatim se ostavi sve da se ohladi. Potom se kajsije oljušte i oslobode koštice. Ostatak plodova se propasira kroz cediljku ili sito sa gazom.

Da li treba dodavati zaslađivač u sok

To je individualno i zavisi da li volite slađi sok ili ne. U suštini nema potrebe dodavati zaslađivač ako su kajsije sasvim zrele i dovoljno slatke same od sebe.

Kako se čuva sok od kajsija

Ovako pripremljen sok, bez šećera i konzervansa nije pogodan za čuvanje na sobnoj temperaturi. Može se čuvati u frižideru 24 sata. Sok od kajsija može da se zamrzne.

Kajsija

Kajsija sadrži beta karoten i likopen koji su značajni za bolji vid. Sadrži vitamine, minerale i tanine. Jedinjenja poput terpena i kiseline (naročito limunska) daju plodovima kajsije vrlo prijatan ukus i miris. Osim u svežem stanju koriste se za spravljanje različitih proizvoda, sokova, kompota, drugih pića i poslastica. Suve kajsije su veoma cenjeni i traženi proizvodi. Kuvanjem ili sušenjem se delimično narušava prvobitni kvalitet sastojaka. Ne bacaju se čak ni koštice kajsija. Razbiju se koštice i izvuku se semenke, koje se koriste u ishrani. Upotrebljavaju ih kao zamenu za badem, za pravljenje ulja i likera. Veruje se da sadrže antikancerogene sastojke, ali isto tako i toksične. Veća količina bi mogla izazvati trovanje.

kajsije

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!