Raskovnik biljka narodna verovanja i lekovita svojstva

Peucedanum_officinale_malaRaskovnik biljka je zeljasta, višegodišnja, lekovita i prilično retka. Stanište su joj evropske zemlje, a posebno balkanske. Raskovnika ima u planinama istočne Srbije, a ljudi iz ovih krajeva mu pridaju magijska svojstva. Kao lekovita biljka je tražena i mnogi se pitaju gde kupiti raskovnik i koja je cena. Ne nalazi se tako lako. Koriste ga travari i homeopate. Poznata je ova biljka u Engleskoj i Nemačkoj, gde se možda još može naći, ali je blizu izumiranja. Latinski nazivi su Peucedanum officinale, Laserpitium trilobum, Laserpitium siler.

Opis biljke

Raskovnik može da poraste u visinu 1,2 m. Stabljika je šuplja, vretenasta, izbrazdana i razgranata. Listići su uski i razdeljeni na tri dela. Cveta tokom leta, a cvetovi formiraju bele cvasti, štitove. Cvetovi su hemafroditi, imaju muške i ženske organe. Plod je sitan i porede ga sa kimom i komoračem. Ukus je nešto jači. Koren je smeđ, dužine oko 15 cm.

Stanište

Raskovnik je planinska biljka. Raste po planinskim livadama, padinama i kamenjarima. Kod nas ga ima na planinama Rtanj, Homolje i Suva planina. Uglavnom je prisutan u srednjoj i južnoj Evropi. Raskovnik biljka je poznata od davnina, ali zbog verovanja da je svemoguća i eksploatacije, danas spada u ugrožene biljke.

Narodna vervanja

Vuk Stefanović Karadžić – Raskovnik je neka trava, za koju se misli da se njom, svaka brava i svaki drugi zaklop otvori sam od sebe.  Otuda naziv raskovnik, jer raskiva i otvara sve.
Za ovu čarobnu biljku postoji verovanje da živi samo jedan dan. Verovatno zato što se do nje teško dolazi. Kao nikne u sumrak, procveta tokom noći i ujutro uvene.
Raskovnik ima moć da otkrije skriveno blago. Kuću štiti od nesreće i pomaže proširenju porodice. Svaki raskovnik biljka treba biti namenjen samo jednoj osobi.
Veruje se da se biljka može lakše pronaći prateći neke životinje kao što su jež, kornjača ili zmija.

Lekovita svojstva

Prema obliku korena raskovnika, moguće je razaznati glavu, vrat, noge i da li je muški ili ženski. Nadzemni deo biljke porede sa kosom, a podzemni sa ljudskom figurom. U narodnoj medicini raskovnik je lek protiv zmijskog otrova, tetanusa, čira i za bolje varenje, protiv žutice, gihta, bolesti zglobova, išijasa, astme, epilepsije, vodene bolesti, impotencije kod muškaraca. Sok od raskovnika leči kataraktu. U ginekologiji za podsticanje menstruacije i za kontracepciju. Za prepoznavanje biljke, branje, a posebno lečenje, mora se konsultovati stručno lice.

raskovnik

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!