Indijska konoplja – Cannabis indica (video)

Indijska konoplja (Cannabis indica) je jednogodišnja biljka poreklom iz Azije. Uzgoj marihuane, posedovanje i prodaja se smatra krivičnim delom kod nas. U nekim zemljama je dozvoljeno korišćenje i posedovanje manjih količina, a negde se tretira kao lakši prekršaj. Za indijsku konoplju sinonimi su marihuana (na španskom), kanabis (na latinskom), gandža (na indijskom) i trava (kod nas).

Upotreba

Upotreba indijske konoplje je prisutna od davnina. Koristila se zbog vlakana, zatim za dobijanje ulja od semenki konoplje, a posebno i zbog poznatih psiholoških efekata, ali i za medicinsku upotrebu. Indijska konoplja se razlikuje od industrijske konoplje po mnogo većem sadržaju psihoaktivnih supstanci. Zato je njeno posedovanje zabranjeno kod nas. Ručno uvijena cigareta od konoplje uz upotrebu rizle se u žagonu naziva džoint, sprava ili buksna. Ako se duže uživa, može se javiti psihička zavisnost. Što se tiče medicinske upotrebe konoplje, najviše se koristi kao lek protiv stresa, nedostatka apetita, tretman za nesanicu, mučnine izazvane hemoterapijom, te zbog ublažavanja posledica teških bolesti.

Uzgoj

Što se tiče uzgoja on nije dozvoljen i pod kontrolom je države. Naime, postoje pojedinci koji krišom uzgajaju indijsku konoplju, na zabačenim parcelama, ali su predmet interesovanja policije, koja ih često i otkrije. Biljka indijska konoplja može da naraste i preko 3 m, a odlikuje se karakterističnim izgledom, pa se relativno lako otkriva. Za uživanje se koriste ženske biljke i to cvetni vrhovi, dok muški primerci i nisu psihoaktivni.

Ulje indijske konoplje

Danas se promoviše ulje od indijske konoplje kao lek za rak. Iako doktori kažu da to nije dokazano, neki ljudi koriste taj lek i pokušavaju da izleče rak. Nevolja je što se ne prodaje legalno nego na crnom tržištu, tako da je kupovina i upotreba prilično rizična.

Šta je marihuana

Naziv marihuana se koristi za osušenu biljku indijske konoplje, koja se koristi kao droga, jer sadrži psihoaktivne supstance. Uživa se pušenjem ili se jede u hrani.

Šta je hašiš

Od indijske konoplje se pravi i hašiš. Hašiš se dobija kada se sakuplja smola, koja je prisutna oko zrelog semena indijske konoplje. Ovoj smoli se dodaju šećer, brašno, maslo, opijum, cimet ili drugi aromatični i opojni sastojci, u zavisnosti od potražnje. Hašiš može da se puši ili pije. Hašiš je vekovima omiljen za uživanje, naročito u muslimanskom svetu od Indije do Maroka.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!