Šta je gorušica žgaravica u grlu simptomi i prirodni lek

Gorušica ili žgaravica u grlu predstavlja veliku nelagodnost, a deluje kao da vas nešto pali i žari, kao vatra u grlu i grudima. Iz naziva je to jasno. Žgaravica nastaje, kad kiselina u želucu, dospeva u jednjak. U narodu kažu vraća se. Najčešće se uzme medicinska soda bikarbona, da se neutrališe kiselina. U nastavku saznajte koji su gorušica simptomi i uzroci, te koji je prirodni lek za žgaravicu.

Kad kažemo gorušica mislimo na…

Šta je gorušica? Kao prvo, to je kiselina koja se vraća iz želudca u grlo i izaziva muku. Pali, žari, može izazvati bol u grudima, podrigivanje i terati na povraćanje. Kao drugo, naziv gorušica se često koristi za senf ili za biljku belu slačicu od koje se isti pravi. Opet je naziv sasvim logičan, jer senf je ljut i deluje baš tako. Znači imamo dva značenja za ovu reč.

Koji su simptomi?

Neprijatno peckanje iza grudne kosti, koje se često pomera ka grlu, predstvlja jasan simptom. Dakle javlja se žgaravica u grlu, a može i bol. Ovaj bol povezuje se sa jednjakom, a sličan ili identičan je simptom i bol kod akutnog infarkta miokarda i angine. Objašnjenje za to je da srce i jednjak koriste isti nerv za snabdevanje. Znači kod ovih simptoma, kada se javlja bol, treba ići lekaru radi dijagnoze.

Gorušica uzroci

Najčešći uzrok gorušice je bolest gastroezofagealni refluks GERB. Refluks odnosno vraćanje kiseline, može da dovede do upale jednjaka. U retkim slučajevima ovakvi simptomi mogu biti posledica ishemijske bolesti srca.
Postoji i funkcionalna gorušica, gde imamo izvestan poremećaj, odnosno kiselina u jednjaku, ali nema vraćanja sadržaja iz zeluca. Tu ustvari ne postoji jasan uzrok i nije sasvim poznato zašto se žgaravica u grlu javlja. Slično kao kod sindroma iritabilnog kolona, gde nije poznat uzrok.

Kada se treba obratiti lekaru?

Gorušicu ponekad može imati bilo ko. Čini se da neka hrana može da utiče na pojavu gorušice. Treba paziti šta jedemo i pijemo. Slatko, kiselo, ljuto, gazirano kod nekog izaziva ove probleme. Ali nije svejedno da li se gorušica javi samo ponekad ili je često prisutna. Ako se javlja 3 puta nedeljno i više, to znači da je treba lečiti. Konstantna gorušica mogla bi vremenom izazvati i druga oboljenja, zato odite lekaru.

Prirodni lek protiv gorušice

Ako patite od povremene gorušice, a to nije više od 3 puta nedeljno, promena načina života i prirodni lekovi mogu vam biti od pomoći.
– Neka hrana kao što su slatkiši, kafa, alkohol i sl. mora da se izbegava
Probajte piti đumbirov čaj. Pijte šolju čaja 20 minuta pre obroka. Pomaže kod mučnine, koja je izazvana žgaravicom. Još neki  čajevi, kao čaj od kamilice, deluju umirujuće.
– Upotrebljava se medicinska soda bikarbona za žgaravicu, više kao trenutno rešenje za neutralisanje kiseline u želucu, nego kao lek
Konzumiranje sveže šargarepe u vidu soka od šargarepe ili ribane, tokom nekoliko dana, uz izbegavanje hrane koja izaziva gorušicu, evidentno daje rezultate
– Saginjanje se ne preporučuje, čak i spavanje u vodoravnom položaju nije poželjno. Gravitacija ne radi za vas i sadržaj nesvarene hrane sa kiselinom prilikom saginjanja se lakše vraća u jednjak. Ne ići na spavanje sa punim stomakom. Treba spavati u poluležećem položaju, izdignuti sa jastukom.
– Morate voditi računa šta, kad i kako jedete. Dijeta. Ne jesti 3-4 sata pred spavanje. Sažvakati hranu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!