Rujevina lekovito drvo

rujRujevina ili ruj je lekovito i ukrasno listopadno drvo, koje naraste do nekoliko metara u visinu. Ima formu većeg žbuna ili manjeg drveta. Evropski ruj ili Cotinus coggygria može porasti do 7 m, a američki ili Cotinus obovatus do 12 m. Rujevina kao lek se koristi tako što se pravi čaj od rujevine, a traženo je i kao ukrasno drveće za dvorišta. Listovi su okruglasti, jajasti, a kad dođe jesen dobiju tamnu crvenu ili ljubičastu boju. Od te rujne boje potiče i naziv ruj ili rujevina. Cvetovi su sitni, zelenkasti ili žuti i grupisani u cvasti, a drvo cveta u maju i junu. Plod je koštunica, jajastog oblika, sa jednim semenom.

Karakteristike rujevine

Rujevina raste divlje i uzgaja se. Rasprostranjen po kamenitim, krečnjačkim terenima i osunčanim padinama. Korisno je kao drvo protiv erozije zemljišta. U prošlosti je ruj bio upotrebljavan za štavljenje kože i bojenje kože i vune. Lekovita svojstva imaju list i kora drveta Cotinus coggygria. List rujevine se bere samo kada biljka cveta. Suši se i tako se koristi za čaj. Kora se uzima u jesen. Listovi i cvetovi imaju karakterističan, prodoran miris. Posebno je to izraženo, ako list otkinemo i protrljamo prstima. Rujevina je izuzetno bogata taninima, kojih ima od 20-25%. To je tipična taninska droga i kao takva pogodna protiv proliva. Njom se leče i urinarne bakterijske infekcije. Koristi se kod krvarenja hemoroida, kod upale desni, ranica u ustima i bolesti zuba. I spolja je primenjiv na rane, gnojne čireve, bubuljice kod tinejdžera i stavlja se u kupke. U literaturi se još navodi upotreba ove biljke kod dizenterije, kolitisa, gubitka kose, znojenja nogu. Upotrebljava se za vaginalna ispiranja i grgoljenje.

Čaj od rujevine

Ovaj čaj treba koristiti pod nadzorom ili po savetu travara, a ne samostalno. Čaj se sprema tako što se 2 kašičice usitnjenog suvog lista idu u 1 l ključale vode i to se kuva 5 minuta, a onda se ostavi da se prohladi još 1 sat i zatim se procedi.
Za kupku ili obloge se pravi nešto jači čaj, gde ide 50 grama listova na 2 l vode. Kuva se 20 minuta i ostaviti da odstoji još 1 sat pa procediti.

rujevina

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!