Kako uzgojiti limun iz semena

Limun je vrlo lepa zimzelena biljka, koja se može dobiti iz semena. U kontinentalnim uslovima može da se uzgaja sa puno pažnje i pod uslovom da se preko zime unosi. To znači da ćemo ga posaditi u saksiji. Evo ga jedan jednostavan način kako i vi možete da dobijete limun iz semena, kod svoje kuće.

1.Postupak sa klijanjem semena

Potreban je jedan limun iz prodavnice i nož. Nožem ćemo preseći limun, iscediti ga i pokupiti semenke. Zatim semenke posušite papirom, pa im oljuštite koru, ali pažljivo da se unutrašnjost ne ošteti. Sledeći korak je da uzmete komad toalet papira ili ubrusa. Zatim oljuštene semenke limuna smestite na papir. Navlažite ga dobro sa svih strana i smotajte. Pohranite papir sa semenkama u teglicu i zatvorite. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu 10-15 dana.

Klijanje semena

Nakon predviđenog vremena otvaramo teglu i papir. Semenke limuna bi trebalo da su proklijale. Semenke ćemo posaditi u saksiju tako što će korenčić biti okrenut nadole, a samo seme će malo da viri iz zemlje. Navlažiti zemlju fajtalicom, a i kasnije je redovno održavati vlažnom. Na istovetan način možete dobiti biljku narandže, grejpa i ostalih citrusa.


2.Direktno u saksiju

Oljušteno seme može i se direktno pobode u zemlju u saksiji i to tik ispod zemlje. Zatim se zemlja odozgo orošava, tako da redovno bude vlažna. Nakon određenog vremena, ako su pogodni uslovi, očekujte da vidite male zelene biljke limuna.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!