Kuvani kukuruz kako se kuva i koliko recept kalorije i zdravlje

kuvani-kukuruzKuvani kukuruz za jelo je pravi dar. Kako se kuva kukuruz, je jedno od glavnih pitanja, a isto tako i koliko se kuva kukuruz šećerac vremenski? Nekada je svaki grad u glavnoj ulici, na korzu imao svog prodavca kuvanog kukuruza, a ima toga i danas. Ipak češće se sada kupi kukuruz šećerac, koji se brzo kuva i sprema se kod kuće. Ima li kuvani kukuruz kalorije i koliko mnogo? Da li je dobar za zdravlje?

Koliko dugo se kuva kukuruz

Dužina koliko se kuva kukuruz zavisi od toga da li je mladi kukuruz ili ne, zatim da li je kukuruz šećerac ili neka druga vrsta. Ako je kukuruz mlad, svež i kuva se istog dana kad je ubran njemu treba manje vremena, nego ako stoji danima. Neke vrste kukuruza mogu da se kuvaju 2 sata, ali danas više niko nema vremena za to. Zato se uglavnom za kuvanje koristi mladi kukuruz šećerac. On je za 10 minuta gotov i spreman za jelo.

Recept za kuvani kukuruz

Ako ste izabrali kukuruz šećerac u klipu, on se vrlo lako kuva. Kukuruz treba biti svež i najbolje ga je kuvati istog dana kad je ubran, svaki naredni dan ukus sve više bledi. Potrebno je očistiti ga od kukuruzne svile i zelene mase koja ga štiti, oprati i staviti koliko želimo klipova u lonac vode. Voda treba da prekrije kukuruze. Od momenta kad proključa, kuvati svega 10 minuta. Procediti i tako izbaciti vrelu vodu, a naliti hladnu vodu. Ostaviti ga u hladnoj vodi 2 minuta i kukuruz je gotov za jelo.
Na sličan način se pravi i kukuruz šećerac, koji se prodaje zamrznut u kesicama, bez klipa. On se čak kuva još kraće.

Kuvani kukuruz nutritivna vrednost i lekovitost

Kuvani kukuruz je zdrav obrok. Jede se sam ako je u klipu ili se dodaje u razna jela, ako je šećerac u zrnu iz kesice. Prednost je i u tome što je bez glutena, na koji su mnogi ljudi osetljivi. Šećerac je zbog svog prijatnog slatkog ukusa, omiljen za decu i odrasle. Bogat je mineralima i vitaminima, kao i dijetetskim vlaknima. Sadrži značajne količine folata, kao i vitamina B1, zatim sastojak beta kriptoksantin koji se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin A. To ga čini dobrom preventivom protiv raka, a veruje se da je kukuruz dobra prevencija za kardiovaskularne bolesti također. Sadrži lutein i zeaksantin žuti pigment, koji imaju zaštitni efekat kod mogućeg oštećenja vida izazvanog svetlom, kao i molekularne degeneracije, koja je povezana sa starenjem. Kuvani kukuruz šećerac sadrži oko 120 kcal kalorija na 100 grama.

kuvanje-kukuruza

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!