Jorgovan sadnja vrste i lekovita svojstva

Biljka jorgovan je ustvari listopadni grm ili drvo, koje može da poraste do 10 m. Sadnja jorgovana je mnogima na umu, jer daje prelepo cveće, koje cveta u proleće. Postoji preko 20 vrsta jorgovana. Rastu u Evropi, Severnoj Americi i Aziji. Običan jorgovan je Syringa vulgaris, koga najčešće srećemo kod nas. Postoji i indijski ili kineski jorgovan (Lagerstroemia indica), zatim japanski jorgovan (Syringa reticulate) i mnogi drugi. Pod nazivom letnji jorgovan mislimo na ukrasnu biljku Buddleja davidii, koja cveta od juna do oktobra.

Običan jorgovan

Veruje se da je običan jorgovan poreklom sa balkanskog poluostrva, gde raste u stenovitim brdima. Uzgjaja se kao ukrasna, dekorativna biljka. Cveta u aprilu i maju. Cvetovi lepo mirišu. Boja cvetova jorgovana je pretežno ljubičasta i lila, mada ima i beli, ružičastih, žutih, ali to je ređe. Kad procveta jorgovan, ljudi vole da kidaju grane sa cvećem i da nose kući. Biljkama ne smeta ovo proređivanje, pa se posle još lepše formiraju kao grm. Čak se prodaje i na pijaci jorgovan u cvetu. Stavi se onda u vazu kao rezano cveće. Oplemenjuje prostor svojim izgledom i mirisom.

Kako se sadi i održava jorgovan

Da se zadržimo na običnom jorgovanu. Sadnice jorgovana su dostupne u rasadnicima. Sadnja jorgovana može se obaviti u proleće ili jesen. Ako sadite više sadnica vodite računa o razmaku. Iskopa se dovoljno duboka rupa, u koju stavljamo kompost. Sadnica se zagrene zemljom i učvrsti, a na posletku i dobro zalije. Ako želite da raste kao drvo onda se pušta da raste u visinu, a ako bi grm, onda je potrebno orezivanje da bi se formirao. Inače biljka nije mnogo zahtevna za održavanje. Đubri se fosfornim đubrivima da bi bolje cvetala. Precvetali delovi se uklanjaju, a suve grane orezuju. Tokom leta biljka može biti osetljiva na pepelnicu.

Ima li jorgovan kakva lekovita svojstva?

Ne treba mnogo podećati koliko je jorgovan bitan kao sirovina u industriji parfema. Možda niste znali da se drvo jorgovana koristi kao sirovina za izradu lula. Cvetovi jorgovana je odličan dodatak u prolećne mešane salate od divljih jestivih biljaka. Malo se zna da jorgovan ima svoje mesto i u narodnoj medicini.
Poznavaoci kažu da su seme i kora biljke opori i korisni u tretiranju dijareje i ostalih probavnih smetnji. U tu svrhu se koristi čaj od jorgovana. Otklanja groznicu i drhtavicu. Pominje se i kao lek za malariju, reumatizam i obnavljanje ćelija jetre. Ulje od cvetova jorgovana se koristi za masažu i lečenje reume. Ekstrakt jorgovana se u kozmetičkoj industriji primenjuje u tonicima i kremema za osetljivu kožu i otklanjanje crvenila.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!