Ovo su signali koje nam organizam daje mesec dana pre srčanog udara

Kod nas je srčani udar jedan od najčešćih razloga zašto ljudi umiru. Postoje neki simptomi srčanog udara koji se pojavljuju mesec dana pre nego što se infarkt desi. Njih ne treba ignorisati, zato što to može da nam spasi život. Nemojte podcenjivati ove signale, nego ako ih imate idite pravo kod doktora. Srce je vitalni organ i zato treba pažljivo pratiti simptome.

Bol u abdomenu

Ako osećate bolove u abdomenu, u predelu stomaka uz propratne simptome, kao što su mučnina i nautost, to može biti znak da nešto sa srcem ne valja. Naravno da to može biti i nešto drugo, ali ovo je jedan od simptoma pre srčanog udara

Nesanica

Ako imate nesanicu, to može biti stanje, koje prethodi srčanom udaru. Nesanica se javlja i zbog depresije, a depresija je povezana sa srčanim udarom. Kad bi se izlečili od depresije ili rešili ono zbog čega smo depresivni, onda bi to moglo da spreči nesanicu i srčani udar. Anksioznost je isto u vezi sa nesanicom, a može biti i sa povišenim pritiskom, tako da je i tu rizik od srčanog udara prisutan.

Kratak dah

Kratak dah je povezan i sa drugim organom tj. plućima. Ukoliko pluća ne primaju dovoljnu količinu krvi, ne može se udahnuti dovoljno. Tu krv pumpa srce, pa može biti da nešto nije kako treba sa srcem. Ako se ne udahne koliko treba, ni drugi organi neće primati dovoljno kiseonika. Tako da je sve povezano. Ne treba posebno napominjati da pušači često imaju ovakve problema sa plućima, pa i rizik od srčanog udara je kod njih veći.

Hroničan umor

Kada se pojavi tromost i umor i ako to traje već neko vreme, može biti da je slab protok krvi u organizmu. Dešava se da su zakrčene arterije koje vode krv iz srca i ka srcu.

Simptomi nalik gripu a nije grip

Rizik od srčanog udara imaju oni čiji simptomi su slični gripu. To su temperatura, umor i bol u grudima. Ko dobije grip ili prehladu ne znači da ima rizik od srčanog udara, ali ovakve simptome treba pratiti. Obratiti se lekaru kod ovakvih simptoma, naročito to važi za starija lica.

Slabost

Slabost, znojenje i mučnina, bol u vilici ili direktno u srcu, trnjenje ruke su simptomi koji ukazuju na rizik od infarkta srca. Do ovih simptoma dolazi, zato što se arterije sužavaju i nema pravilnog prolaska krvi po telu. Ako i srce ne dobija dovoljno krvi postepeno propada. Vodite računa o ovim simptomima.

Bol ili pritisak u grudima

Ovo je jedan od najjasnijih znakova da postoji rizik od srčanog udara. To je zapravo angina. Angina se javlja kad srce ne dobija dovoljno krvi bogate kiseonikom. Ako je bol kontinuiran to je signal da se može dogoditi infarkt. Obratite se kardiologu.

Hladan znoj i vrtoglavica

Ako je u organizmu loša cirkulacija, onda ni mozak ne prima dovoljno krvi bogate kiseonikom da bi pravilno radio, kao ni ostali organi. To je znak da je moguća opasnost. Ako hladan znoj i vrtoglavica potraju, potražite pomoć lekara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!