Salata od cvekle šargarepe i jabuke

salataIzuzetna salata, koju možete napraviti u bilo koje doba godine je salata od cvekle, šargarepe i jabuke. Pravi recept i idealan izbor, za sve one koji nemaju sokovnik, da naprave sok od ovih namirnica, ali naravno i za ostale ljubitelje salate. Mešanje povrća i voća u salati nije nikakva novost, to rade i najveći kuvari. Uostalom kada se ovi plodovi tako dobro slažu u soku, zašto ne bi i u salati.

Kako se pravi salata od cvekle šargarepe i jabuke

Salata se pravi od svežeg povrća. Znači ni cvekla ni šargarepa se ne kuvaju, a za jabuku se to podrazumeva. Količina je ista za cveklu, šargarepu i jabuku, bez obzira koliko salate pravite. Dakle, koliko komada cvekli, toliko i šargarepa i toliko jabuka. Plodove treba dobro oprati, zatim očistiti, odnosno odstraniti koru, a potom izrendati na rende. Cveklu i šargarepu bolje rendati na sitnije, a jabuku na krupnije. Moguće je da ćete malo ofarbati ruke, naročito cveklom, ali isplati se. Dobićete izuzetnu vitaminsku salatu, koju možete začiniti sa limunovim sokom i malo maslinovog ulja, po želji. Ko voli može još da pospe salatu semenkama lana, susama ili seckanim orasima. Sve dobro izmešati i salata je gotova. Čuvati u frižideru, u posudi koju ćete prekriti folijom.

Sastojci

1 cvekla
1 šargarepa
1 jabuka
sok od limuna
kašika maslinovog ulja
semenke ili orasi

Koliko je korisna ova salata

Salatu od cvekle, šargarepe i jabuke bi trebali redovno da imamo na trpezi, uzimajući u obzir koliko su ovi sastojci korisni za zdravlje. Pa da se podsetimo:
Cvekla je bogata vlaknima i ima protivupalna i antioksidantna svojstva. Čisti krv i jetru i može da snizi holesterol.
Šargarepa je melem za želudac i creva. Sadrži beta karoten. Odlična je za vid. Deluje preventivno i lekovito na maligna oboljenja.
Jabuka je isto tako dobra za varenje. Bogata je vlaknima i antioksidansima. Korisna je za snižavanje holesterola. Sadrži raznovrsne vitamine i minerale.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!