Kako koristiti ljuske jaja za proizvodnju rasada

U slučaju da do sada niste znali, ljuske jaja su biorazgradive. Idealne su kao čašice za proizvodnju rasada. Pogodne su i za organsku proizvodnju. Ako imate neke semenke povrća ili cveća, razmislite da ih posejete u nekoliko ljuski jaja. Jednom kada se vaše sadnice povećaju, lako se mogu transportovati i presaditi u baštu. Obavezno probušite rupu na dnu ljuske jaja kako bi se odvodio višak vode pri zalivanju.

Priprema ljuske jaja za proizvodnju rasada

Svaki put kad razbijete jaje, ostaju vam dve polovine ljuske. Operite ih, osušite i sačuvajte. Ako ste zabrinuti zbog mogućeg razvoja bakterija na ljusci, prazne ljuske jaja mogu na kratko da se ubace u vrelu vodu. Kada se odlučite da ih koristite, za ovu namenu, samo iglom napravite rupu na dnu, kao što inače ima i saksija. Ljuske jaja napunite dobrom usitnjenom zemljom i slažite ih na karton za jaja, koji će poslužiti odlično kao stabilna baza. U svaku ljusku zabodite seme i prekrijte sa zemljom.

Klijanje, nega i presađivanje

Vodite računa da karton sa ljuskama jaja držite na dovoljno osvetljenom mestu. Orošavajte redovno vodom iz prskalice. Nakon izvesnog vremena, pojaviće se male biljke. Pasulj i krastavci proklijaju već za nekoliko dana. Negujte ih tu neko vreme, dok ne porastu toliko, da budu spremne za presađivanje u veću saksiju ili baštu. Nežno izlomite ljusku i presadite biljke sa tako izlomljenom ljuskom. Korenje biljke će prevazići ljusku jajeta. Ljuska će se biorazgraditi i dopuniti kalcijum u zemljištu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!