Biljka indigo plava boja za kosu prirodna farba

indigo-biljkaIndigo biljka se koristi kao modra prirodna farba. Čuli su svi za indigo papir, ali nisu za biljku. Indigo plava boja za kosu, koristi se za farbanje kose, a sastojci su potpuno prirodni. Ali retko ko želi da ima plavu kosu, isto kao što malo ko želi crvenu kosu, koju dobijamo sa kanom. Tako da mnogi zbog toga odustanu od ovih prirodnih boja. Ipak, rešenje postoji, jer se mešanjem indiga i kane, dobijaju različite nijanse smeđe boje, što zavisi od odnosa upotrebljenih sastojaka. U svakom slučaju, može se dobiti neka normalna boja kose, koristeći indigo za kosu i kanu, potpuno prirodne farbe za kosu. U nastavku pročitajte kako mešati indigo i kanu za kosu.

Indigo biljka

Indigo biljka je poreklom iz Indije, pa je tako i dobila ime. Latinski naziv je Indigofera tinctoria. Indigo je žbunasta biljka, koja naraste prosečno 1,5 m u visinu. Ima svetlo zelene listove i ljubičaste ili ružičaste cvetove. To je višegodišnja biljka, ali zavisi i od podneblja na kome raste. Indigo biljka spada u mahunarke. U svetu najpoznatija kao prirodna farba, indigo je u ajurvedi prepoznat kao lekovita biljka. Njime se tretira kosa protiv preteranog opadanja i sedenja. Koristio se kod poremećaja nervnog sistema i kod ugriza zmije. Indigo je kao boja poznat hiljadama godina unazad. Nekad je to bio luksuzan proizvod. Indigom su farbane tkanine, pamuk, svila i vuna. Ali danas se više komercijalno ne koristi u ovu svrhu, jer je nakon utvrđivanja hemiskog sastava, krajem 19. veka proizveden veštački indigo, koji je danas u upotrebi. Ipak za farbanje kose i dalje se koristi prirodni indigo.

Kako se koristi indigo za kosu

Indigo farba za kosu ne oštećuje kosu. Kosa bojena sa indigom, zadržava prirodni sjaj, kao i gustinu. Indigo za kosu se prodaje u vidu praha. Proces, odnosno oksidacija indiga počinje u kombinaciji praha sa toplom vodom. Stvarno će malo ko želeti da ima plavu kosu, pa se indigo najčešće meša sa kanom.

Kako mešati indigo i kanu za kosu

Da bi dobili smeđu prirodnu boju za kosu pomešaćemo indigo i kanu. Evo koji su odnosi za koju boju kose:

Tamno smeđa boja – 70% indigo i 30% kana
Kesten smeđa – 50% indigo i 50% kana
Lešnik smeđa – 30% indigo i 70% kana

Prvo se kana umeša sa toplom vodom temperature oko 50 C. Ide približno 2-3 dl tople vode na 100 gr praha kane. Treba da se dobije gusta pasta, gustine kao kiselo mleko. Zatim kanu ostaviti i prekriti. Treba da stoji minimum 3 sata, a može i do 24 sata.
Zatim se indigo prah meša sa vodom, tako što željenu i potrebnu količinu indiga umešate sa toplom vodom. Indigo je spreman za svega nekoliko minuta i treba ga dobro umešati, da se sjedini sa kanom. Pošto je mešavina dobro ujednačena, odmah je počinjemo nanostiti na kosu. Smesa se uvek nanosi na čistu i suvu kosu. Kana može ofarbati kožu, a indigo tekstil, pa treba obratiti pažnju na to. Potrebne su zaštitne rukavice i ostali rekviziti koji se koriste prilikom farbanja kose. Nakon farbanja stavlja se zaštitna folija na kosu ili kapa. Umotati zatim peškirom da se utopli. Ostaviti na kosi da deluje oko 3 sata. Nakon toga kosu isprati pod tušem, a onda i oprati kosu šamponom.

indigo

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!