Biljka kozlac kao lek – zmijsko grožđe

Kozlac biljka je višegodišnja i zeljasta, iz porodice kozlaca. Ima i drugih naziva za ovu biljku, a najpoznatija je još kao zmijsko grožđe. Latinski naziv je Arum maculatum. Kozlac je otrovan i ne treba da ga koriste lica koja nisu stručna za to. Upotreba u zvaničnoj i narodnoj medicini je gotovo prestala, a koristi se u homeopatiji. Ipak ima nekih preparata od ove biljke. Mnogi traže preparat kozlac u medu sa Hilandara, koji se koristi kao lek za rak, a koji prave tamošnji monasi.

Karakteristike biljke

Zmijsko grožđe niče krajem zime, po otapanju snega. Ispod zemlje biljka kozlac formira cilindrične ili loptaste rizome. Nadzemni deo ide do 50 cm  visinu. Listovi su krupni na dugim drškama. Tamno zelene su boje i kopljastog oblika, a prošarani braon pegama. Cvetovi su grupisani u cvast koja je zaštićena priperkom nalik fišeku. Cveta sredinom proleća. Plod je bobica crvenonarandžasta. Kozlac ima neprijatan miris i otrovna je u svežem stanju.

Stanište

Biljka kozlac raste širom Evrope, u zapadnoj i srednjoj Aziji i u severnoj Africi. Odgovarajući uslovi za rast su vlažno zemljište sa dosta senke, a to su listopadne šume i šikare. Stanište mu je isto, kao za biljku medveđi luk. Cenjen je kozlac sa Svete Gore, gde mu posebno odgovaraju klimatski uslovi i hladovina šume.

Kako se koristi kozlac

Sok iz biljke je otrovan, a posebno je zastupljen u bobicama i rizomu. Treba napomenuti još jednom da ovu biljku mogu da koriste za lečenje samo stručna lica. Otrovni sastojak aroin, se uništava kuvanjem ili sušenjem, pa onda i rizom postaje jestiv. U doba nestašice hrane, ljudi su ga koristili u ishrani, radi visokog sadržaja skroba. U lekovite svrhe se koristi koren. Koren se vadi iz zemlje, pere, seče i suši. Potom se stavlja u med, vino ili rakiju, gde ispušta svoje lekovite sastojke. Tako se pravi i kozlac sa Hilandara u medu. Znači za lečenje se najčešće pravi tinktura od zmijskog grožđa, prašak ili preparat sa medom. Hemijski sastav zmijskog grožđa nije do kraja proučen.

Šta leči kozlac

U narodnoj medicini kozlac se koristio kao lek za hemoroide, čir i crevni kolitis, laringitis, bronhitis, faringitis, psorijaza, reumatizam, polipi i neuralgija. Ali možda je i najviše poznat kao kozlac sa Hilandara za lečenje raka, i to posebno kad je u pitanju rak prostate, dojke i pluća. Budući da je tražen, izgleda da su iskustva u lečenju pozitivna.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!