Prirodno ulje za sunčanje od šargarepe i zelenih oraha

Ima nas mnogo koji želimo da, kad je god to moguće koristimo prirodnu kozmetiku za negu kože, a neke preparate je moguće napraviti i kod kuće. Možda i najjednostavnije za napraviti je prirodno ulje za sunčanje od šargarepe i mladih zelenih oraha. Iako nema veliki zaštitni faktor, upotrebom ovog ulja, a zahvaljujući sastojcima koje poseduje, dobija se prelep bronzani ten. Ionako je preporuka stručnjaka, da se suncu ne izlažemo od 11-17 časova, a ujutro i kasnije popodne možemo, uz upotrebu ovog prirodnog ulja za sunčanje.

Priprema

U jednu teglu stavite struganu šargarepu i seckane mlade orahe, a preko zalijte maslinovim uljem. Teglu zatvorite i stavite na sunčano mesto, da stoji 3 nedelje. Povremeno protresite teglu. Kad je gotovo, sadržaj procedite, kroz gazu. Tako smo dobili prirodno ulje za sunčanje, vrhunski proizvod sa kvalitetnim sastojcima, koji hrani i štiti kožu.

Sastojci

½ l maslinovog ulja
2 rendane šargarepe
5 seckanih zelenih oraha

U čemu je tajna ovih sastojaka

Šargarepa sadrži beta – karoten, a on je dobar antioksidans. Štiti kožu od UV zraka. Ovaj prirodni beta-karoten iz šargarepe je mnogo bolji i pre svega zdraviji od onog koji se nalazi u kupovnim preparatima za sunčanje.

Orasi su bogati zdravim masnoćama, pre svega vitaminom E, koji je značajan sastojak za zdravlje i negu kože i dobar antioksidans.  

Maslinovo ulje se od davnina koristi kao zaštita za kožu i od sunca. Ali danas je UV zračenje jače nego nekad, pa ne pruža dovoljnu zaštitu. Sadrži vitamine E i A, kao i nezasićene masne kiseline. Deluje povoljno na osetljivu kožu i štiti je. No ne treba se zavaravati pa ga koristiti kad je najjače sunce i najveće UV zračenje, jer neće mnogo pomoći. Preporučuje se za upotrebu, kada ste već dobili boju, kao i ujutro ili kasnije popodne.

Za zaštitu kože od sunca, ali i posle sunčanja dobro je i ovo ulje posle sunčanja

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!