Povišeni leukociti u urinu simptomi i lečenje

leukocitiLeukociti u urinu mogu biti signal, koji ukazuje na postojanje infekcije, ali ne znači da je to nešto opasno. Simptomi su brojni, a potvrđuju se testiranjem. Ako su utvrđeni leukociti u urinu, lečenje postojeće infekcije, treba da da rezultate. Leukociti su bela krvna zrnca, koja rade za naš imuni sistem, pa tako pomažu da se odbranimo od bolesti. Mora se istaći da mali broj leukocita uvek može biti prisutan u urinu, ali ako su povišeni leukociti u urinu, onda se sumnja na neku infekciju urinarnog sistema ili oštećenje bubrega, mokraćnih kanala ili bešike.

Simptomi koji ukazuju na postojanje leukocita u urinu

Leukociti u urinu su dakle, sami po sebi simptom za postojanje neke infekcije, a postoje i simptomi koji mogu da budu razlog za testiranje na leukocite u urinu. To su zamućena mokraća, urin neprijatnog mirisa, često mokrenje, bolno mokrenje, temperatura, drhtavica, krv u mokraći itd.
Nivo leukocita u urinu može se testirati. Postoje i kućni testovi, koji su dostupni i omogućavaju da se izvrši osnovno testiranje broja leukocita. Ako bi ovi testovi pokazali bilo kakvu nepravilnost, treba se obratiti lekaru za dalje analize.

Uzroci povećanog broja leukocita u urinu

Leukociti u urinu u trudnoći mogu biti povišeni. Razlozi su promene u vagini, pritisak na bešiku i bubrege itd. Ako je to konstantno i ako postoje još neki neželjeni efekti, treba se obratiti lekaru da se otkloni mogućnost prisustva infekcije bešike i mokraćnih kanala.
Bakterijske infekcije mogu uticati na povećanje nivoa leukocita u urinu. Obično ove infekcije kreću od mokraćnih kanala, bešike, a mogu se proširiti na bubrege. Podložni su ljudi sa slabijim imunim sistemom, oni koji nose kateter ili oni koji često menjaju seksualne partnere ne koristeći zaštitu.
Zadržavanje urina previše dugo, odnosno ako ne mokrite čim osetite potrebu, može biti štetno. To može uticati na slabljenje bešike i onemogućavanje da se bešika potpno isprazni. Ako urin predugo ostaje u mokraćnoj bešici, onda je to pogodno za razvoj bakterija i tada se povećava broj leukocita u mokraći.
Zastoj u protoku urina, odnosno blokada urinarnog trakta, može izazvati pojavu leukocita u urinu. Na primer, zastoj u protoku urina može biti izazvan zbog kamena u bubregu ili uvećanja prostate. I opet se sve svodi na isto, jer to može da izazove bakterijsku infekciju i povišen nivo leukocita u urinu.

Lečenje leukocita u urinu

Lečenje se zapravo svodi na terapiju protiv bakterijske infekcije, od čije uspešnosti, zavisi i smanjenje nivoa leukocita u urinu. Terapija zavisi od prirode infekcije. Obično lekar prepisuje adekvatan antibiotik. Kod nekog deluje bolje, a kod nekog slabije. Zato se uporedo može koristiti prirodna medicina i prilagođena ishrana. Već dobro poznati i mnogo puta isprobani prirodni lekovi protiv urinarnih infekcija su uvin čaj, čaj od peršuna, kukuruzna svila, semenke bundeve i brusnice. Ono što je vrlo bitno je ishrana. Bazne namirnice jednostavno omogućavaju ovim lekovima da bolje deluju. Iz tog razloga mogi stručnjaci savetuju da se uzima soda bikarbona uz ove prirodne lekove.

urin

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!