Svrab anusa krema i lečenje biljem

kremaSvrab anusa je neprijatan problem, koji se manifestuje peckanjem i crvenilom u analnoj regiji. Za svrab anusa krema, čiji je sastav prilagođen ovom zdravstvenom problemu, može biti od pomoći. Isto tako za svrab anusa lečenje biljem može biti od pomoći, bilo da se koristi krema ili da se nanosi ulje koje umirujuće deluje. Ovo je baš nezgodno mesto da se počešete, posebno na javnom mestu, a i svrab od češanja neće proći. U svakom slučaju ovo je jedna neprijatnost, koja itekako može smetati kad sedimo ili kad se krećemo.

Zašto svrbi anus uzrok i da li je opasno

Ako se javi svrab anusa, ne mora da znači da je to nešto ozbiljno i opasno. Razlog za svrab anusa može biti banalan i prolazan. Uzmimo primer hrane koju smo jeli. Ako se jede suviše začinjena hrana to može da se odrazi, baš tako. Recimo ljuta paprika, biber, luk i druge namirnice mogu da budu uzrok. Osim toga ne deluju na sve ljude, pojedini sastojci iz hrane na isti način, pa nekom može da smeta nešto ljuto, kiselo i da se jednostavno manifestuje tako. Prosto kad se utvrdi koja vam namirnica smeta, onda je treba izbegavati i time se problem lako rešava.
Sledeći mogući razlog, je neadekvatna higijena analne regije. Ovaj razlog je vrlo često odgovoran za svrab anusa kod dece. Deca su brzopleta i ne vode dovoljno računa, o higijeni posle velike nužde. Tako da bi roditelji trebali da priskoče u pomoć, do određenog uzrasta. Svrab anusa kod dece može da izazove i parazit koji izaziva gliste.
Moguće je da odeća, odnosno gaće izazivaju reakciju, zbog materijala ili tipa, deluju iritirajuće. Isto tako postoji mogućnost da vam ne odgovara toalet papir, ako je gruba tekstura. Osim toga današnji toalet papiri su često namirisani i obojeni, pa takve treba izbeći. Suva koža također može da izazove svrab anusa. Upotreba određenih lekova isto može da izazove svrab anusa. Svrab anusa mogu izazivati i neke polno prenosive bolesti. Kao što vidimo, uzroci su zaista brojni.
Možda niste znali, ali jedan od mogućih uzroka za svrab anusa je kandida u crevima. To se posebno može predpostaviti, ukoliko se svrab dešava nakon što smo jeli slatkiše ili testo. Tada kandida naprosto buja. Ovo je malo ozbiljniji problem, kojim se treba pozabaviti, jer iako svrab anusa ne mora biti konstantan, on može ukazati na postojanje kandide u crevima kao jedan od simptoma, a to treba lečiti.
Svrab anusa može biti i početna faza razvoja hemoroida. Svrab i peckanje smetaju, kad se sedi naročito, kao i nakon pražnjenja creva. Kasnije mogu da prerastu u bol i krvarenje. U ovom slučaju, kao i u drugim slučajevima kad svrab anusa nije prolazan, već traje, treba se obratiti lekaru.

Svrab anusa prirodno lečenje

Ako se opredelimo za lečenje biljem, onda treba znati da najbolje deluju neven, badem i kantarion. Da bi se ublažio ili potpuno umirio svrab anusa koriste se kreme koje deluju blago i umirujuće na kožu oko analne regije. Potrebna je krema koja nema neke druge sastojke koji bi mogli da deluju kontraproduktivno, na ovo osetljivo mesto. To može biti krema od nevena, krema sa bademovim uljem i kreme sa sličnim sastojcima, koje deluju protivupalno. Ovakve iste ili slične kreme se koriste i za negu bebine kože u slučaju ojeda od pelena i sl. Najbolje je oprati vodom područje koje svrbi, a zatim posušiti i naneti kremu da deluje. To može pomoći da potpuno prođe svrab anusa ili samo privremeno, sve zavisi od toga šta je uzrok.
Jedno od najboljih ulja koje deluje protiv upala kože, svraba i crvenila je kantarionovo ulje. Kantarionovo ulje se koristi i u lečenju hemoiroida, ali isto tako može da doprinese da prestane svrab anusa. Poželjno je jesti što više hrane koja je bogata vlaknima, tako ćete imati redovno pražnjenje creva i umanjiti mogućnost pojave zatvora stolice, hemoroida i svraba anusa.

slika

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!