Bakterija proteus mirabilis u urinu simptomi i lečenje

Proteus mirabilis je gram-negativna bakterija, koja je normalno prisutna u ljudskom gastrointestinalnom traktu, ali kod zdrave osobe nije prisutna u urinu. Zato kad je proteus mirabilis u urinu, onda izaziva infekcije urinarnog trakta, a nešto ređe se može pojaviti u nosu, oku, uhu, grlu, na koži itd. Retko se desi da preko rana uđe u krvotok i tada može izazvati sepsu. Može se desiti, isto tako ređe, da zahvati pluća. Dakle, najčešće je to patogen urinarnog trakta, gde izaziva infekciju i formiranje kamenca.

Kako se dobija i prenosi proteus mirabilis

Naročito se javlja kod pacijenata koji prolaze kroz dugotrajnu kateterizaciju. Većina infekcija urinarnog trakta, kako se smatra, nastaje tako što bakterije iz gastrointestinalnog trakta pređu u urinarni. Bakterije prelaze u uretru i mokraćnu bešiku. Drugi način kako se prenosi proteus mirabilis je od osobe do osobe, posebno u zdravstvenim ustanovama. Česta je pojava kod starijih, na primer u staračkim domovima. Kontaminirana medicinska oprema, kateteri i rukavice, lako prenose infekciju. Prenosi se i polnim odnosom, ako se ne koristi zaštita. Proteus mirabilis bakterija može da se pojavi u urinu i kod dece i trudnica koje su generalno podložne ovakvim urinarnim infekcijama. Treba istaći das u žene sklonije ovakvim infekcijama, radi kraće uretre. Proteus mirabilis može izazvati cistitis, ali i pijelonefritis, kada bakterije migriraju iz donjeg urinarnog trakta na gore i tako izazovu bubrežnu infekciju. Kao posledica prisustva proteus mirabilis u urinu, može se javiti upala prostate kod muškaraca.

Kakvi su simptomi

U zavisnosti od mesta infekcije proteus mirabilis simptomi su različiti. Kod upale mokraćnih kanala simptomi su nešto blaži i uključuju često mokrenje. Kod upale bešike, odnosno cistitisa simptomi su očigledniji i mogu se manifestovati kao bol u leđima, neodložna potrebu za mokrenjem, hematuriju, učestalo mokrenje itd. Bubrežna infekcija može još da uključi simptome mučnine i povraćanja.

Lečenje urinarne infekcije proteus mirabilis bakterijom

U slučaju uočavanja navedenih simptoma, treba se javiti lekaru. Nakon izvršenih pretraga i analiza, ako se utvrdi prisustvo bakterija proteus mirabilis, lekar može prepisati terapiju antibioticima. Napominjemo da ne treba uzimati antibiotine na svoju ruku bez konsultovanja lekara.
Što se tiče prirodnih metoda lečenja, one su slične kao kod lečenja ešerihije koli. Naime, mogu se koristiti čajne mešavine za urinarne infekcije. To su biljke koje deluju diuretski, a o kojima smo na sajtu Lekovitebiljke.com već mnogo pisali. Voće kao što su borovnice i brusnice mogu biti od koristi pri lečenju, kao i semenke bundeve, lubenice i dinje. Na ulje čajevca koje se nakapava u hranu ili piće, osetljive su neke gram-pozitivne i gram-negativne bakterije, među kojima je i proteus mirabilis.
Prevencija se svodi na adekvatno održavanje higijene. Žene nakon vršenja nužde treba da se brišu od napred ka pozadi, da se bakterije iz analne regije ne bi prenosile ka mokraćnoj cevi.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!