Bakterije u mokraći urinu simptomi

Woman Doctor with Urine SampleBakterije u mokraći ili urinu je moguće imati, iako se ne pojave bilo kakvi simptomi. U normalnim okolnostima  urin je sterilan, a to znači da u njemu nema bakterija. Ponekad je ta količina bakterija prisutnih u urinu mala i ne škodi organizmu, te nije ni potrebno lečenje antibioticima. Dakle, ako neko ima manji broj bakterija u mokraći, to ne znači da je bolestan. Organizam je nekad sposoban sam da se izbori i eliminiše ove bakterije iz urina, a mi možemo da mu pomognemo sa lekovitim biljkama.

Asimptomatska bakteriurija

Ovakvo stanje bez simptoma se ne smatra opasnim, ako se broj bakterija ne uvećava, a naziva se asimptomatska bakteriurija. Problemi mogu da se pojave kod trudnica ili osoba koje imaju od ranije komplikacije sa urinarnim sistemom. Asimptomatska bakteriurija češće se javlja kod žena, nego kod muškaraca. Smatra se da je to zato što je mokraćna cev (uretra) koja vodi iz bešike, kraća kod žena. Prema nekim statističkim pokazateljima, kod dve trećine žena, bakterija se posle određenog vremena eliminiše sama od sebe, a kod jedne trećine se razvije u simptomatsku bakterijsku infekciju.

Koji su uzroci nastanka bakterija u mokraći

Kao prvo uzrok može biti sve ono što sprečava normalan protok urina. Nedovoljno pražnjenje mokraćne bešike, zbog peska ili kamenčića u bubrezima, mogu biti razlog za pojavu bakterija u urinu. Kod muškaraca protok urina može biti blokiran zbog uvećanja prostate. Nedovoljan unos vode u organizam pogoduje razvoju bakterija u urinu. Neodgovarajuća higijena, isto tako, može biti jedan od uzroka.

Kakvi su simptomi

Simptoma nema kod asimptomatske bakteriurije, ali i inače simptomi kod bakterijskih urinarnih infekcija mogu biti skriveni ili vrlo blagi, gotovo neprimetni. Bilo kakvo peckanje pri mokrenju, otežano mokrenje i nedovoljno pražnjenje mokraćne bešike, su razlog da posumnjate na bakterije u mokraći. Kada se bakterije mnogo namnože, onda je moguć bol ili povišena temperatura.

Kako sami sebi da pomognete

Najbolje je, u slučaju da imate malo bakterija u mokraći, radite redovno analize urina i konsultujete lekara da li treba ili ne treba primeniti terapiju. Ne bi bilo loše da svi mi jednom godišnje uradimo test na bakterije u mokraći iz urina.
Nikako sami nemojte uzimati antibiotike, jer vam možda i nisu neophodni i time samo smanjujete otpornost organizma, a bakterije postaju otpornije na antibiotike.
Treba piti dovoljno  vode, jer je to najbolji način za pročišćavanje i normalno funkcionisanje urinarnog sistema.
Važno je redovno mokrenje. Ne treba zadržavati mokraću. Kada mokrite, gledajte da potpuno ispraznite bešiku.
Treba povesti više računa o higijeni intimne regije.
Treba izbegavati nošenje uskog donjeg rublja i zaobilaziti ono koje nije od pamuka. Sedenje na hladnom betonu i nošenje mokrih kupaćih gaća ili kostima je rizično.
U slučaju prisustva bakterija u urinu, od velike pomoći mogu biti urološki čajevi. To su čajevi koji deluju kao diuretici i vrlo dobro čiste mokraćne kanale od bakterija.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!