Žuti čaj – redak napitak sa carskog dvora

camellia sinensisŽuti čaj je redak i manje poznat čaj. Samim tim mu je i cena znatno viša. Proizvodi se samo u Kini, prema posebnom tehnološkom postupku. Naime, žuti čaj se dobija od iste biljke Camellia sinensis, kao i zeleni čaj, beli ili crni čaj, ali se donekle razlikuje postupak proizvodnje. Zbog toga ovaj čaj ima žutu boju, ali to nije sve. Kod žutog čaja ukus je mekši, a svakako manje travnat i žestok, što mnogi ljubitelji čaja zameraju zelenom čaju. Žuti čaj spada u visokokvalitetne čajeve, koji su se služili na carskom dvoru. Iako se ovaj čaj vezuje za Kinu, traži se i na zapadu, jer su njegovi kvaliteti došli do izražaja. Oni koji su ga probali kažu, da je prefinjenog ukusa i da podseća na luksuz.

Kako se dobija žuti čaj

Dakle, žuti čaj se dobija od iste biljke, ali on je duže fermentisao, od zelenog čaja, a manje od crnog. Otuda i razlika u ukusu i boji napitka. Osim toga sušenje traje sporije, pa i vlaga sporije isparava, stoga listići ostaju žuti. Kada se pripremi i infuzija ima zlatnožutu boju.

Kako se pravilno priprema žuti čaj

Žuti čaj se priprema na specifičan način. Prvo se stavi voda da proključa, a onda i da se delimično prohladi na 70-80 stepeni. Za to će biti potrebno oko 5 minuta. Potom na jednu šolju sipamo jednu kašičicu žutog čaja, a to je oko 3 grama. Ostaviti da odstoji 2-3 minuta, pa procediti. Žuti čaj ne treba zaslađivati šećerom, jer se gubi na delotvornosti. Ko ne može bez zaslađivača, neka uzme med.

Upotreba i lekovita svojstva žutog čaja

Žuti čaj sadrži znatno manje kofeina nego zeleni i crni čaj. To znači da je pogodan da se pije tokom dana i u više navrata. Bitno je da je sveže napravljen. Preporučuje se uzimanje 3 šolje na dan. Žuti čaj uvek treba da se popije 45 minuta nakon što je pripremljen.
Ima li žuti čaj kakva lekovita svojstva? Da, ima. To je odličan antioksidant. Traži se žuti čaj za mršavljenje, jer sagoreva suvišne masnoće. Preporučuje se tokom leta, kad svi želimo da izgubimo neki kilogram, koji smo dobili tokom zime. Veruje se da ubrzava metabolizam, pa u kombinaciji sa vežbama i niskokaloričnom hranom , zaista može biti bitna komponenta za mršavljenje. Žuti čaj deluje na bolju cirkulaciju i usporava starenje. Smatra se da pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem. Poboljšava koncentraciju, sadrži vitamine i ima antistres efekat.

zuti caj

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!