Čaj od peteljki trešnje i višnje

tresnje drvoČaj od peteljki trešnje, ali i višnje pokazao se kao delotvoran protiv urinarnih infekcija i peska u bubrezima. Čaj od peteljki je koristan i kao čaj za detoksikaciju, blag laksativ i dobar je protiv nadimanja. Zato kad pojedete svoju porciju trešanja, ostavite zdrave peteljke za čaj. Ovaj čaj je jak diuretik i omogućava izbacivanje vode iz organizma

. Čaj od peteljki se može piti i u kombinaciji sa zelenim čajem.

Priprema čaja

Peteljke za čaj mogu da se koriste sveže ili sušene. Peteljke od trešanja ili višanja, koje ste sakupili, rasporedite da se suše na nekom adekvatnom mestu. Bitno je da je suvo i tamno mesto, a treba da se suše nekoliko dana. Kada odlučite da pravite čaj od peteljki, potopite 50 grama u 1 litar vode i neka odstoji 12 sati (preko noći). Zatim staviti na ringlu do tačke ključanja, pa skloniti da stoji još 15 minuta. Čaj piti 3 puta dnevno, nakon svakog jela.

Trešnja

Osim što je mnogima omiljena kao voće, trešnja se od davnina koristi i u narodnoj medicini. Trešnja je korisna za crevnu floru, detoksikaciju organizma, protiv zatvora i nadutosti. Osvežava organizam i vraća mu minerale i vitamine. Otklanja umor i opušta mišiće. Trešnja ispoljava pozitivno delovanje kod reume i celulita. Kao blag diuretik, deluju na izbacivanje vode iz organizma. Pozitivan je uticaj na rad srca i krvnih sudova, a isto tako i na bolju aktivnost jetre i bubrega. Deluje protiv bora, pa se sve više upotrebljava i u kozmetičkoj industriji. Od trešnjinog drveta se pravi nameštaj. Trešnje treba jesti kada su sasvim zrele, i najbolje u svežem stanju, a nakon toga ne treba piti vodu.

Višnja

Višnja je slična, nešto kasnije dozreva i kisela je. Više se koristi za pite, kolače i torte, sok od višanja, liker i prerađena na druge načine, nego što se jede u svežem stanju. Još više od trešnje sadrži antocijane, pigmente koji su odlični antioksidansi. Dosadašnja saznanja su pokazala da antocijani deluju protivupalno, te na taj način sprečavaju nastanak mnogih bolesti. Višnje su niskokalorično voće i imaju oko 50 kcal na 100 grama, a trešnje nešto više.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!