Kako napraviti nevenovo ulje (macerat) i za šta je dobro

Neven ima dugu istoriju upotrebe u narodnoj medicini, pa čak i kulinarstvu. Cveće je jestivo, ali prevashodno se koristi za spoljnu upotrebu, jer ima umirujuće dejstvo na kožu. Neven deluje blago na kožu, toliko da je bezbedan i za bebe, a ipak toliko efikasno.

Sušeni cvetovi nevena

Trebaju nam sušeni cvetovi nevena. Oni mogu da se kupe ili uberu. Ako sami berete gledajte da je čista okolina, daleko od saobraćajnica. Sušite cvetove nekoliko dana u hladu. Neko za pripremu nevenovog ulja koristi samo latice, ali mi smo pravlili sa kompletno osušenim cvetovima. Brali smo cvetne glavice u našoj bašti i ostavili da se suše u hladu nekoliko dana. Suvi cvetovi će izgubiti dosta od svoje prvobitne veličine, kad su bili sveži. Kada smo procenili da su dovoljno suvi cvetovi, pristupili smo pripremi nevenovog ulja.

Ulje

Najbolje je da koristite hladno ceđeno maslinovo ulje. Ono je pristupačno i u tom slučaju se može koristiti i za spoljnu, ali i unutrašnju upotrebu. Pošto su cvetovi nevena jestivi, moglo bi se ovo ulje koristiti kao preliv za salate. Mogu se koristiti i neka druga ulja kao bademovo, lešnikovo i jojoba ulje.

Priprema

Stavite osušene cvetove nevena u čistu, suvu staklenu teglu. Sipajte maslinovo ulje. Dolijte toliko ulja da cvetove prekriva oko jedan centimetar ulja. Cvetovi obično plutaju kad se dolije ulje, a zatim se slegnu. Cvetovi upijaju ulje, pa dodajete još po potrebi, kako biste osigurali da budu pokriveni. Pokrijte teglu poklopcem i dobro je promućkajte. Stavite teglu u papirnu kesu i čuvajte je na toplom mestu, blizu osunčanog prozora. Neki ljudi koji ga prave, ne koriste papirnu kesu. Oni koji koriste kesu, kažu da to pomaže da se neki od vrednih sastojaka, koji se nalaze u nevenu, štite od raspadanja zbog UV zraka. Zato smo i mi koristili metodu sa kesom. Dobro promućkajte teglu kad svakodnevno prolazite pored nje. Kad prođe 4-6 nedelja, procedite ulje nevena i sipajte ulje u čistu staklenu teglu. Čuvati na hladnom i tamnom mestu, sve dok ne zatreba.

Primena

Nevenovo ulje se može koristiti kao prva pomoć za ogrebotine, posekotine, ujede insekata, protiv opekotina od sunca, kao i razne druge iritacije kože. Primenjuje se kao tajni sastojak raznih krema i melema za negu lica i usana. Koža koja je suva i ispucala, treba da se maže nevenovim uljem. Smatra se da neven omogućava koži da održi zdrav nivo vlage. Sem blagotvornog delovanja na kožu, nevenovo ulje deluje dobro i na digestivni trakt. Ima blag ukus, koji je sličan šafranu. Ako je spravljano sa jestivim uljem, može se koristiti kao preliv za salate umesto običnog maslinovog ulja.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!