Ulje žutog noćurka za lice ekcem pms

Ulje žutog noćurka se primenjuje u terapeutske i kozmetičke svrhe, za lice, za ekcem i dermatitis, bolne grudi, ublažavanje pms simptoma, menopauzu  i druge namene. Noćurak biljka je poreklom iz Severne Amerike i koristili su ga još indijanci za jelo, lečenje modrica i rana. Latinski naziv je Oenothera biennis. Listovi biljke se negde i danas koriste kao hrana u vidu salate. Žuti noćurak se zove zbog žutih cvetova, koji se otvaraju nakon zalaska sunca. Iz semena noćurka se dobija ulje. Ulje žutog noćurka sadrži esencijalne masne kiseline, gama linolenske kiseline (spada u grupu vitamina F). Omega 3 i omega 6 su itekako značajne za zdravlje, posebno kada je njihov odnos izbalansiran i kao takav odgovara organizmu.

Upotreba ulja od žutog noćurka

Ulju od noćurka se pripisuju i mnogo šira terapeutska svojstva nego što je to naučno dokazano. To ne znači da nije tako dobro, nego jednostavno nije temeljno ispitano. Iskustva korisnika su pozitivna. Može da se nabavi u gotovo svakoj apoteci ili prodavnici zdrave ishrane.
Dosta se koristi za negu i čišćenje kože lica. Naročito je dobro za suvu kožu. Usporava procese starenja kože. U kombinaciji sa drugim sastojcima ulje noćurka se upotrebljava za otklanjanje akni na licu. Osim lica koristi se i za druge delove kože i to zbog svraba, dermatitisa i ekcema. Crvenilo i svrab na koži u slučaju ekcema se ublažavaju upotrebom ulja od noćurka. Ovo su potvrdila i brojna klinička ispitivanja. Ulje noćurka se može upotrebljavati za kožu kod dec e i odraslih, a doziranje i način upotrebe se primenjuju prema priloženom uputsvu.
Ublažavanje simptoma pms je jedan od razloga zašto se ovo ulje koristi. Mnoge žene u svetu koriste ovo ulje za ublažavanje pms simptoma i mada ne postoje naučni dokazi, one kažu da im pomaže ulje noćurka.
Ulje noćurka se koristi i za tretiranje bolnih i napetih grudi (mastalgija). Bolne grudi se javljaju u korelaciji sa pms ili ne, ali su to svakako benigni bolovi i više izraženi kod žena koje se bliže menopauzi.
Ulje noćurka se koristi i za ublažavanje simptoma menopauze, umesto hormonske terapije.
Olakšava tegobe obolelima od reumatoidnog artritisa. Zbog zavidnog sadržaja nezasićenih masnih kiselina može pomoći kod povišenog holesterola, kao i kod simptoma hroničnog umora.

Ulje od noćurka neželjena dejstva

Ulje od noćurka je uglavnom sigurno za upotrebu, ako se koristi prema priloženom uputstvu. U retkim slučajevima su uočena neželjena dejstva. Blagi bolovi u stomaku, glavobolja i mučnina, koje se retko javljaju, mogu biti reakcija na predoziranje. Ulje od noćurka ne treba da koriste epileptičari. Ako se koriste neki lekovi, ne treba uzimati ulje od noćurka bez konskultacija sa lekarom. Ovo ulje je podložno kvarenju, pa treba voditi računa. Čuvati dalje od izvora svetlosti i toplote, dakle na suvom, hladnom i tamnom.

Nocurak

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*